Soutěž O nejlepší štrůdl zná vítězky

Soutěž O nejlepší štrůdl zná vítězky

Porota s vítězkou "slané kategorie" paní Emnou (uprostřed)

V rámci rodinného festivalu Štrůdl 2022 se již podruhé konalo klání amatérských pekařů a pekařek o nejlepší závin.

V sobotu 3. září dopoledne se mníšecká farní zahrada proměnila v místo sousedského setkání. Své sladké i slané výrobky sem přinášeli soutěžící, do kreativní dílny výtvarnice Daniely Doubkové se zapojovaly děti, zatímco jejich rodiče si přišli s přáteli a známými pohovořit u lahodné kávy a výborných soutěžních i nesoutěžních štrůdlů.
Do soutěže bylo přihlášeno 12 sladkých a 2 slané štrůdly. Hodnotící komise, která je ochutnávala ve složení Šárka Slavíková Klímová, P. Jan Dlouhý a Michal Moučka, neměla vůbec snadnou roli, protože všechny soutěžní vzorky byly kvalitativně na podobné úrovni. Při klasifikaci postupovali podle mezinárodních kritérií, kde především rozhoduje chuť (tvoří až 50 % bodů), dále vzhled, (20 %), textura (20 %) a kreativita (10 %). Hodnocení probíhalo samozřejmě anonymně (všechny vzorny byly očíslovány).
Jak trefně poznamenal její předseda, gastronomický publicista Michal Moučka: „Soutěžní vzorky mě příjemně překvapily, a to i vzhledem k tomu, že je vytvořily ryzí amatérky. Bývám často komisařem na podobných soutěžích a musím uznat, že vaše štrůdly měly vysokou úroveň. Všechny by obstály na pultech pekáren a cukráren, a byly, jak my komisaři rádi říkáme, prodejné.“

Porota neměla při hodnocení vůbec snadnou práci

Vítězkou „sladké kategorie“ se stala paní Jarka Baumruková, která svůj štrůdl nazvala Trénink, protože ho vylepšovala a ladila několik měsíců. Byl složen z několika druhů ovoce, přičemž dominantní byly meruňky a blumy. Do listového těsta přidala piškoty, aby nasály šťávu z použitého ovoce, másla, tvarohu a smetany, dále vlašské ořechy, citrónovou kůru a cukr.

Vítěz „sladké kategorie“

Prvenství ve „slané kategorii“ získala paní Emna z Tuniska, která byla v Mníšku na návštěvě u příbuzných. Její štrůdl oslnil porotu i další ochutnávače svou exotickou chutí a volbou v našich končinách nezvyklých ingrediencí. Autorka při pečení použila kuřecí maso, cibuli, olivy, balsamico, koriandr, kmín, chilli a ementál.

Vítěz „slané kategorie“
O to, aby měli všichni příchozí co jíst, se staraly půvabné organizátorky a dočasné hostesky Karolína Kettnerová (vlevo) a Jana Bílková
Sobotní dopoledne nebylo jen o štrůdlu, ale především o setkávání sousedů

Všechny soutěžící oceňujeme za jejich snahu a píli, výherkyním gratulujeme k úspěchu a Rorejsům děkujeme za bezchybnou organizaci!

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se