Anička Hlavicová ozdobila reprezentační premiéru bronzem

Anička Hlavicová ozdobila reprezentační premiéru bronzem

Bronzoví medailisté Anička Hlavicová a Václav Herzinger

Ve dnech 22. až 29. srpna 2022 se v polské Poznani uskutečnil World Boccia Intercontinental Challenger. Českou republiku na tomto mezinárodním turnaji v boccia reprezentovala také naše rodačka, Anička Hlavicová.

Boccia je paralympijský sport určený sportovcům s nejtěžšími stupni tělesného postižení. Boccia je podobná pétanque. Hráči jsou rozděleni do několika kategorií podle typu a úrovně svého postižení.

Anička není schopna samostatně odhodit míč, proto byla klasifikována do kategorii BC3, která je určena pro sportovce s největším fyzickým postižením. Ke hře Anička používá několik individuálně vyrobených herních pomůcek a asistenta. Asistent podle instrukcí manipuluje s rampou a následně umístí míč na rampu. Míč do kurtu musí spustit Anička sama.
Anička se věnuje boccia od roku 2017. Za tu dobu se zúčastnila několika turnajů v ČR, ze kterých si přivezla několik medailí jak ze soutěže jednotlivců, tak párů. Mezinárodní turnaj v Poznani byl první reprezentační zkušeností. Anička nastoupila v soutěži jednotlivců i párů.
V jednotlivcích kategorie BC3 se postupně utkala se soupeřkami z Turecka a Mexika. Oba zápasy byly velmi napínavé a vyrovnané. Anička po jedné výhře a jedné prohře postoupila do vyřazovacího kola, kde prohrála se zkušenou soupeřkou z Dánska. Celkově se umístila na 5. místě a získala Anička první body do mezinárodního žebříčku (38. místo).
V soutěži párů kategorie BC3 se Anička se spoluhráčem utkali v základní skupině se zkušeným párem ze Slovenska a Mexika. Oba zápasy v základní skupině dovedli do vítězného konce a ze skupiny postupovali z prvního místa. Ve vyřazovacím kole se utkali s párem z Polska, který byl nad jejich síly. O umístění se tedy znovu utkali s párem ze Slovenska, který dokázali porazit i podruhé a získali bronzové medaile! Anička i její spoluhráč si zisk premiérové medaile velmi považují.
Pro Aničku to byl první mezinárodní turnaj, velká zkušenost a motivace do dalšího tréninku.
Letos se Anička ještě zúčastní mezinárodního otevřeného turnaje v Plzni, který je součástí Czech Boccia Tour organizované Českou federací Boccia. Věříme v dobrý výsledek a v příštím roce v účast na dalších turnajích. Děkujeme za Vaši podporu.

Ondřej Hlavica

Bronzoví medailisté se svými asistenty Ondřejem Hlavicou (stojí vpravo) a Kryštofem Amchou


Použitá foto: archiv autora

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se