Bažantnici ovládly Mníšecké eRZety

Bažantnici ovládly Mníšecké eRZety

Předpokladem pro závodníka je i dobrá fyzička

První říjnovou sobotu se v mníšecké Bažantnici (konkrétně na komunikaci vedle garáží firmy Martin Uher) konal v pořadí již 3. ročník závodů RC modelů aut pod názvem MNÍŠECKÉ ERZETY.

Zhruba 100 metrů asfaltové komunikace se, díky křídě a plastovým kuželům, proměnilo na závodní dráhu. Trať, kterou organizátoři připravili a nakreslili, měřila odhadem 600 metrů a byly na ní i záludnosti jako utažené zatáčky nebo několik mostků. Nejrychlejší závodníci ji dokázali zvládnout i za 2 a půl minuty.

RC model neboli rádiem řízený model je hračka, která funguje na principu rádiového signálu přenášeného vysílačem. Tyto hračky fungují na dálkové ovládání, které se nastaví na stejnou frekvenci jako váš model.
RC modely aut jsou nejširší a nejtypičtější skupinou.
RC je anglická zkratka „remote control“ – dálkové ovládání. 

Mníšecký podnik RC rally se konal v rámci seriálu závodů CIRUS CUP, jejichž organizátorem je Patrik Zítko z Mníšku pod Brdy.
„Tomuhle koníčku se věnuju už 10 let a v celé České republice je nás asi 200. Je to hodně o modelařině a velké manuální zručnosti, protože taková auta na běžném trhu neseženete. Samotnému závodu předchází několik měsíců vývoje a stavění auta, aby bylo konkurenceschopné. Koupíte si několik modelů a skládáte z toho jedno auto, který je pak dobrý. Jsou samozřejmě už ověřené cesty, takže nakonec se to smrskne na 3 až 4 typy konkurenceschopných podvozků. Ve většině jsou to přestavěné buginy, které mají zmenšený rozvor i rozchod. Po každém závodu je také nutný servis,“ popisuje v krátkosti zákulisí závodů RC modelů aut Patrik Zítko a zájemcům o tuto sportovní disciplínu radí: „Nejrychlejší cestou pro začátečníka je koupit si auto po někom, kdo se ho zbavuje. Takové auto se dá sehnat kompletně za asi 15 tisíc i s vysílačkou, baterkou a nabíječkou.“
V případě, že vás tento sport zaujal, můžete se obrátit také na e-mail: patrik@cirus.cz.

Jediný zástupce Mníšku pod Brdy a zároveň i organizátor závodů RC modelů aut Patrik Zítko

Důležitou součástí závodů je také servisní zóna, kde ambiciózní borci ladí předem svá auta i mezi jednotlivými jízdami. Před závodem zkouší kvalitu povrchu a svůj vůz donastaví, aby co nejlépe vyhovoval aktuálním podmínkám (roli hraje vlhkost povrchu či přilnavost asfaltu). Během závodu se mění i oleje v tlumičích a diferenciálech.

Auta procházejí během závodu servisem
Servisují se především pneumatiky a vyměňují oleje

O tom, že soutěže RC modelů aut nejsou jen mužskou doménou, přesvědčily diváky i dvě závodnice. Jednou z nich byla teprve čtrnáctiletá Klárka Kesslová z Rakovníka, která se v celkovém pořadí umístila na krásném 15. místě z 22 soutěžních vozů!
„Závodím už pět let a dostala jsem se k tomu přes taťku a bráchu. Když pořádali první závody, tak jsem si řekla, že bych mohla zkusit závodit s nima,“ přiznává motivaci Klárka a dodává: „Důležité je ale mít šikovného taťku, který mi pomáhá se servisováním auta.“

Klárka skončila na celkovém 15. místě a druhá ze čtyř dětí

Mníšeckých eRZet se zúčastnilo 18 závodníků a závodnic s celkem 22 auty. Každé z nich absolvuje celkem 10 jízd. Cílem je zajet nejrychlejší čas. Dosažené časy z jednotlivých jízd se sčítají do celkového pořadí.

Konečné celkové pořadí:

  1. Tomáš Procházka (Liberec)
  2. Petr Pavlát (Čistá u Horek)- organizátor Rally Bohemia
  3. Martin Kraj (Mladá Boleslav)
Na tři nejlepší závodníky čekaly poháry a medaile

Fotogalerii ze závodů najdete na facebooku.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se