Během dubna jsme v Mníšku pod Brdy nachodili bezmála 15 tisíc kilometrů

Během dubna jsme v Mníšku pod Brdy nachodili bezmála 15 tisíc kilometrů

Rodina Arnoltových s fenkou Ketynou, která je na výletech doprovázela

V měsíci dubnu se uskutečnila Výzva 10 000 kroků, do které se zapojilo téměř 10 000 lidí tisíc z celé
České republiky. Znovuobjevili kouzlo a přínosy „obyčejné“ chůze a dokázali ušlapat nebo naběhat
více než dva miliony kilometrů!

Cílem akce bylo navrátit chůzi zpět do všedních dnů a motivovat lidi k pravidelnému pohybu. Speciálně se Výzva zaměřila na ty, kdo potřebují motivaci nejvíce – tedy na seniory a lidi s vyšším BMI. Nejde o to denně ujít 10 000 kroků, ale chodit více než dosud a hlavně pravidelně. Každý si určuje, jaké jsou jeho možnosti a kde má své hranice.

Výsledky účastníků z Mníšku pod Brdy
Stranou nezůstalo ani město Mníšek pod Brdy, které se zúčastnilo již předchozích dvou Výzev (v dubnu a říjnu 2021). Do letošní Výzvy se v našem městě zapojilo 57 osob, které nachodily
celkem 14 776 kilometrů! Naše město se celorepublikově umístilo na 30. příčce ze 86 přihlášených. Obecně platilo pravidlo, že čím více se zapojilo lidí, tím lepších výsledků město dosáhlo.

Jednotlivci
Nejlepšího výsledku z Mníšku pod Brdy dosáhla Věra Arnoltová, která během měsíce dubna nachodila 530 km (celorepublikově se místila na 80. a mezi ženami na 25. místě). Druhý skončil Vladimír Chvojka s necelými 513 km. Třetí se umístil Ivica Hrvačić s výslednými 369 kilometry. Nejvíce kilometrů nachodil Vladimír Arnolt s krásnými 572 km (celorepublikově došel nejdále borec ze Slaného s neuvěřitelnými 2 125 kilometry).

Celkové pořadí určuje počet dosažených bodů, nikoli jen počet nachozených kilometrů. Body se vypočítávají na základě nachozených kilometrů a BMI (Body mass index). Důležitou roli při výpočtu bodů tedy hraje i hmotnost jedince a jeho věk. Proto se v konečném pořadí mohli umístit výše borci, kteří měli nachozeno méně kilometrů.

Rodina Arnoltových
Z výše uvedených čísel vyplývá, že mníšecké rodinné statistiky suverénně ovládli manželé Arnoltovi, kteří do party přibrali i svou dceru Katy s výkonem 293 nachozených kilometrů a babičku Irenu Přibylovou, která během dubna ušla úctyhodných 183 km! Třígenerační rodina Arnoltových tak dohromady našlapala obdivuhodných 1 578 kilometrů! Na výsledku celého Mníšku se tak podíleli 10 %.

Zeptali jsme se Arnoltových na čtyři otázky:

  1. Proč jste se zapojil/a do Výzvy 10 000 kroků?
  2. Jak vypadaly Vaše výšlapy?
  3. Zúčastníte se na podzim Říjnové výzvy 2022?
  4. Co byste vzkázal/a lidem, kteří se ještě nezapojili, ale uvažují o tom?

1.
Věra (45 let, prodavačka v Pekařství a cukrářství Jarolímek): Je to už moje třetí Výzva, které jsem se zúčastnila. Mým osobním cílem bylo dokázat sama sobě, že i když jsem silnější, tak jsem přesto dokázala nachodit nejvíce kilometrů mezi ženami v Mníšku. Těší mě, že jsem nevyhrála jenom díky vysokému BMI a bodům, ale nejvyššímu počtu nachozených kilometrů. Jsem živým důkazem toho, že se dá vyhrát i se silnější postavou.
Vladimír (47 let, profesionální hasič, velitel družstva): Pro mě bylo motivací, abych překonal svůj výkon z Říjnové výzvy, což se mi podařilo o 60 km. Bavilo mě soutěžit sám se sebou a srovnávat své denní výkony s těmi říjnovými.
Katy (19 let, studentka posledního ročníku střední školy): Mně Výzva vyloženě přišla vhod. Během dubna jsem se intenzivně učila na maturitu a zapojením do Výzvy mi téměř každodenní chození pomohlo trochu „vypnout” a odpočinout si, abych jenom neseděla nad knihami. Motivací pro mě byli rodiče, ke kterým jsem se vždycky připojila. Sama bych asi nikam nešla.

2.
Věra: Musím se přiznat, že díky Výzvě jsem poznala různá zákoutí Mníšku a okolí, kam jsem se doposud nepodívala. Večery a volné víkendy, pokud jsme nemuseli být zrovna v práci, jsme netrávili doma, ale byli jsme pořád na výletech. Nejdále jsme došli s manželem a dcerou do Dobříše. Hodně jsme chodili na Malou Svatou Horu na kávu nebo po okolních vesnicích, do Zahořan, Čisovic, na Řitku nebo do Voznice do restaurace na oběd. Bylo hodně důležité se na konci cesty odměnit.
Vladimír: Bavilo nás to všechny a musím říct, že Výzva hodně stmeluje. Byli jsme spolu víc jako rodina, chodili jsme na výlety společně. Občas to bylo i se skřípěním zubů, například, když byla venku zima nebo nás na trase čekalo hodně kopců. Denně jsme zvládali minimálně 15 tisíc kroků. Abych je nachodil, tak jsem třeba při cestě z Prahy vystoupil z autobusu už v Líšnici a došel pak domů pěšky. Člověk zjišťuje, že ty vzdálenosti nejsou zase tak nedostupné. Co mě dříve připadalo jako dálka nezvládnutelná pěšky, dneska už v pohodě dávám.
Irena (74 let, aktivní penzistka, občasné brigády): Nejdále jsem došla s rodinou asi na Malou Svatou Horu. Líbilo se mi, že jsem se v rámci Výzvy podívala do míst, třeba v okolí Madlenek, kam jsem před skoro 20 lety jezdila s kočárkem s vnučkou.

3.
Věra: Já se Říjnové výzvy zúčastním určitě. Už teď na duben jsme se s kolegyněmi v práci domluvili a udělali společně tým Chlupatí šílenci. Soutěžili jsme s ostatními mníšeckými týmy i navzájem mezi sebou. Takže motivace na říjen je pro nás všechny jasná a hecování k tomu prostě patří.
Vladimír: Já budu od podzimu v novém zaměstnání, tak teprve uvidím, jak bude všechno na sebe navazovat a kolik budu mít volného času.
Katy: V tuhle chvíli to nedokážu říct. Vzhledem k tomu, že plánuji studium vysoké školy, tak ještě nevím, jak na tom budu v říjnu časově.

4.
Věra: Chtěla bych jim říct, že i když mají silnější postavu a nechce se jim ven, tak procházky stojí opravdu za to. Vzkázala bych jim, aby se neseděli doma, ale šli do přírody. Chodit se dá přece v každém věku. Moje maminka, která nachodila 180 kilometrů je toho příkladem!
Vladimír: Vzkázal bych jim, aby neseděli doma, ale šli do přírody. Chůze má své kouzlo. Díky ní poznáte místa, kam byste se jinak autem nedostali.

Týmy
Nejlepším týmem v mníšecké tabulce je Osada půlnoční s 3 291 km, druhou příčku obsadili Chlupatí šílenci (tahouny týmu byli bezesporu všichni Arnoltovi) s 3 443 km a třetí skončily Šikulky s 1 711 km.
„Ráda bych pogratulovala všem účastníkům dubnové Výzvy k našlapaným kilometrům. Smekám především před Arnoltovými, kteří zaslouženě ovládli výsledkové pořadí mezi mníšeckými sousedy. Oceňuji, že se Výzvy zúčastnili nejen ostřílení sportovci, ale zapojili se do ní i takzvaní sváteční chodci. Já sama jsem za měsíc ušla 267 kilometrů a jsem moc ráda, že mě při mém sedavém zaměstnání dokázali organizátoři Výzvy motivovat k pravidelnému pohybu. O pořadí a žebříčky tu jde až v druhé řadě. Především to ale děláme sami pro sebe, abychom byli zdravější a měli lepší kondici,“ zhodnotila svou účast ve Výzvě místostarostka Dana Dalešická.

Výsledky všech mníšeckých účastníků Dubnové výzvy 10 000 kroků najdete na: Výzva/Mníšek.
Gratulujeme všem účastníkům k dosaženým výkonům!

A dobrá zpráva na konec, v sobotu 1. října 2022 začne Říjnová výzva 10 000 kroků!

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se