Borci z SK Zahořany prožili úspěšnou sezonu 2019

Borci z SK Zahořany prožili úspěšnou sezonu 2019

Praha-Braník - tým SK Zahořany v cíli štafetového závodu „Vltava Run“ na 360 km z Šumavy do Prahy.

Rok se s rokem sešel a je opět čas bilancování, nových předsevzetí a nových výzev pro další sezonu.

Letošní sezonu jsme začali po náročné zimní přípravě na horách, v bazénu, v terénu, na silnici, někdo v posilovně na páse nebo na rotopedu v garáži, velmi zhurta v květnu, a to hned dvěma velkými akcemi. Štafetovým závodem „Vltava Run“ na 360 km z Šumavy do Prahy a vlastními závody „Zahořanská 10“ neboli během kolem Pleše, u nás v Zahořanech.

Vltava Run
Zahořanský team 12 statečných se postavil na start ikonického závodu podél řeky Vltavy dne 11. května v brzkých ranních hodinách. Začal to Honza Honců, pokračoval Martin Pokorný, Ondra Kulík, Jirka Honců, Michal Bodický, Zuzana Kadavá, Petr Mourek, Radek Svoboda, Marek Lukeš, Láďa Karas, David Kulík a Honza Pucherna. A tak třikrát dokola. Běželo se v zimě, chvílemi v dešti, často v blátě, ve dne i v noci. Běžci byli unavení, nevyspalí, ale odhodlaní dosáhnout co nejlepších výsledků. A to se také podařilo. Všichni členové naší štafety se proti předstartovní predikci výrazně zlepšili a do pražského Braníku doběhli s téměř dvouhodinovým náskokem v čase 30 hodin 36 minut 40 sekund na krásném 56. místě z 295 týmů.

Zadov na Šumavě – start Vltava Run 2019

Zahořanská „10“ neboli běh kolem Pleše
Dne 25. května se v naší malebné vesničce uskutečnil první ročník běžeckých závodů Zahořanská 10. Závodů se zúčastnilo 124 běžců všech věkových kategorií na tratích 5 a 10 km a v rámci dětských běhů na 200 – 1 400 metrů. Počasí nám perfektně vyšlo a závody se všem účastníkům moc líbily. Nejvíce si běžci cenili originálních finišerských medailí upečených z perníku. Naši borci se ve velké konkurenci neztratili a David Kulík, Jiří Honců a Ondra Pokorný obsadili ve svých kategoriích stupně vítězů.

Triatlon Brdonoš
Letošní výzvou byla účast na triatlonových závodech. Po náročné zimní přípravě v bazénu na Příbrami se dne 27. července postavili 4 borci našeho klubu (Martin Pokorný, Jiří Honců, Ondřej Pokorný a David Horyna) na start prestižního 11. ročníku závodu Triatlon Brdonoš v Podlesí. Martin se umístil na třetím pořadí ve své kategorii, Jiří získal ocenění pro nejstaršího, Ondra pro nejmladšího účastníka závodu a já si to užil s nimi. Triatlon zatím nepatří k našim nejsilnějším disciplínám, ale co není může být.

Sezona 2019 byla opět velmi úspěšná. Našim borcům se podařilo dosáhnout mnoha skvělých výsledků. Náš nejlepší cyklista/univerzál Martin Pokorný zvítězil neohroženě v celkovém bodování seriálu Brdman Adventure (seriálu běhů, cyklo-závodů, triatlonů, duatlonů, swim-ranů, atd. mezi Brdy a Vltavou) v kategorii borců do 49 let.

Martin Pokorný ovládl celkové bodování závodů Brdman Adventure.

Náš nejzkušenější závodník Jiří Honců vybojoval na domácích závodech Zahořanská 10 skvělé druhé místo ve své kategorii a také celou řadu pódiových umístění v rámci seriálu Mizuno Trail Running Cup 2019. V celkovém bodování seriálu se pak umístil na 1. místě ve své kategorii nad 60 let.

Jiří Honců přijímá gratulaci ke 2. místu na domácí „Zahořanské 10“.

Náš nejlepší vytrvalostní běžec David Kulík kromě vítězství na domácí Zahořanská 10 ve své kategorii přivezl čtvrté místo ze SOREX Brdského terénního 1/2M z Dobříše, pátá místa pak z ½ M Mizuno Trail Running Cup z Liberce a terénního Marathonu Praha – Dobříš. V srpnu se pak David účastnil běžeckého trialového kempu ve Francii v oblasti Chamonix. Toto místo je dějištěm ikonického závodu UTMB (ultra-trail kolem Mont Blanku), 170 km +10 000 metrů. Účastníci kurzu probíhali jednotlivé úseky a zúčastnili se, zatím jako diváci, tohoto legendárního závodu. Možná se v budoucnu i někdo z našeho klubu zúčastní této prestižní světové akce, to nikdo nevíme.

Závod Praha-Dobříš
Vrcholem letošní sezony pak byla účast dvou našich nejlepších vytrvalců na, po 112 letech znovu obnoveném, závodě Praha-Dobříš, na kterém jsme se podíleli i organizačně a pořadatelsky. Kromě David Kulíka a Petra Mourka, dvou odvážlivců, kteří se postavili na start maratonu s převýšením téměř +900 m se akce účastnili i dva jezdci na kolech (Jaroslav Kulík a David Horyna), kteří kromě trasy závodu z Prahy na Dobříš absolvovali i trasu na start ze Zahořan do Braníka a pak zpět domů z Dobříše, tj. celkem 90 km s převýšením +1100 m. Naši členové (celá rodina Pokorných) zajišťovali také občerstvení pro závodníky v Černolicích, na Skalce a v Kytíně. Oddílový team SK Zahořany ve složení David Kulík a Petr Mourek pak vybojovali v konkurenci profesionálních teamů skvělé 4. místo mezi muži.

David Kulík na startu závodu Praha-Dobříš.

V příštím roce opět plánujeme účast na řadě prestižních akcí. Pokusíme se opět o účast na štafetovém závodě Vltava Run, příp. Labe Run. Dále to bude účast na lokální sérii závodů Brdman Adventure, kde chceme uspět i v kategorii teamů a samozřejmě účasti na dalších akcích jako je Mizuno Trail Running Cup, Czech Run, Běhej lesy a dalších. Na sobotu 23. května 2020 je pak naplánován již 2. ročník Zahořanské 10 neboli běhu kolem Pleše, kde doufáme v rekordní účast.

Držte nám palce, ať se dílo podaří. Sportu Zdar, a SK Zahořany obzvláště.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se