Brdští lvi soutěžili v Jílovišti na Hrách bez hranic

Brdští lvi soutěžili v Jílovišti na Hrách bez hranic

Brdští lvi před zahájením soutěží

V sobotu 17. června 2023 se ve sportovním areálu v Jílovišti konal v pořadí již 9. ročník oblíbených HER BEZ HRANIC.

V pohodovém sousedském zápolení mezi obcemi Mníšecka a Dobříšska, které dvakrát přerušila průtrž mračen, se utkalo celkem 12 družstev. Naše barvy hájil tým BRDŠTÍ LVI, ve kterém spojili síly zástupci Mníšku pod Brdy a Zahořan. Nastupovali ve složení: Hana Kotoučová a Pavel Přecechtěl (jako kapitáni z obou obcí), Lucie Foučková, Pavlína Kadlecová, Martin Kotouč Šourek, Josefina Kotoučová, Petr Kučera, Jaroslav Salava, Jana a Matyáš Strnadovi.

Úvodní nástup před pódiem (vlevo jsou borci z Bojanovic, vpravo z Jíloviště)

Důmyslní organizátoři si pro ně připravili tři disciplíny, které odkazovaly na minulost i současnost Jíloviště. Jednotlivé soutěže s názvy CUKRÁK, VETERÁN a FORMANSKÝ VŮZ doplnila jedna mezihra, RAGBY. Spojovníkem všech disciplín byla čtyři autíčka na lidský pohon (táhnutí, nebo tlačení), které vyrobil místní zručný kovář.
I když byly disciplíny vtipně vymyšlené a precizně připravené, nepříliš čitelný byl systém udělování trestných vteřin rozhodčími sledujícími jednotlivé závodní dráhy. Rozpaky vyvolával i výkon moderátora, jehož některé „hlášky“ byly s přibývajícím časem již za hranicí vkusu. To ovšem neměnilo nic na tom, že si všichni soutěžící letošní Hry náramně užívali. Plusem bylo také dostatečné množství stánků s chutným slaným i sladkým občerstvením, které nenechaly nikoho hladovět ani žíznit.

Cukrák
V první disciplíně soutěžící stavěli vysílač Cukrák na kopci Kopanina. Autíčky museli na místo výstavby dotáhnout všechny díly věže, které během jízdy pro jejich lehkost srážel z vozíku vítr. Cestu k Cukráku komplikovaly také „miny z tenisáků“, které byly nakladeny po celé závodní dráze. Jízda na místo stavby se tak spíš změnila ve slalom.

Jízda vedla „minovým polem“
Cukrák je postaven

Veterán
Druhá soutěž odkazovala na slavné automobilové závody „Zbraslav-Jíloviště“ (letos se pojede 56. ročník!). Dvě ženy v úzkých pytlích, které jim znemožňovaly pohodlný pohyb (měly připomenout úzké sukně dam z 1. republiky) tlačily před sebou autíčko, v němž seděl řidič. V polovině trati dotankoval na dálku další člen týmu ruční stříkačkou řidiči do kbelíku „benzín“ (vodu). Ostatní členové týmu zatím v cíli stavěli slavobránu s balónky. Disciplína končila až poté, co posádka vozu projela slavobránou a vystoupala na stupně vítězů.
Obě dvě hry s přehledem ovládli borci z Kytína.

Dotankování „paliva“ během jízdy
Posádka vozu čeká na to, až ostatní dostaví slavobránu
Posádka na stupních vítězů

Formanský vůz
Poslední disciplína byla nejsložitější, ale na konci slibovala gastronomický zážitek. Dva nejsilnější tahouni z každého týmu si navlékli „koňské hlavy“ a jako bujní oři za sebou táhli autíčko se švadlenou, která během jízdy vyšívala na plátno písmena HBH (Hry bez hranic). Překonávat vodní překážku i další bariéry a orientovat se na trati jim na pomáhal vozka. Další dvě členky týmu zatím z bazénku s vodou vylovily talíře s příbory a v cíli připravily sváteční tabuli. Na konci dráhy měli dva kuchaři z každého týmu za úkol ugrilovat žebra podle vlastní receptury, s vlastnoručně vyrobenou marinádou i přílohou. Za pár minut se sportoviště naplnilo lákavou vůní grilovaných žebírek: 12 porcí = 12 vlastních receptur.
Odborná porota ve složení Zdeněk Pohlreich, herečka Jana Paulová a místní obyvatelka Marie Hrubá měla těžkou úlohu nejen v tom, že museli ochutnat všech 12 porcí, ale především rozhodnout o těch nejchutnějších. Nejvíce jim chutnala ta z Jíloviště.

Lov talířů a příborů
Koňské spřežení překonává vodní překážku
Zatímco koně táhnou a vozka naviguje, šikovná švadlena vyšívá za volantem výšivku
Tabule s výšivkou HBH je připravena ke stolování
Na grilování dohlížel a občas vypomohl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Porota ochutnává žebírka

V sedmiminutovém ragbyovém zápase porazili Brdští lvi družstvo z Trnové v nejtěsnějším poměru 1:0. Trnové nepomohl k lepšímu skóre ani válečnickým tanec Haka, kterým se pokusila soupeře před utkáním rozhodit.
Nejlépe si v mezihře vedli domácí, kterým se proti Dobříši podařilo skórovat hned třikrát.

Brdští lvi proti NaKaShi
Chvíle soustředění
V očekávání útoku soupeře

Celkové vítězství vybojovali borci z Kytína následováni Čisovicemi a Trnovou. Brdští lvi zůstali v celkovém pořadí na příslovečném chvostu.

Konečné pořadí:

1. Kytínští švábíci
2. Čisovičtí čerti
3. NaKaShi (Trnová)
4. až 5. Klínečtí machři
4. až 5. Dobří(š) tančí za vítězstvím
6. Veteráni Jíloviště
7. Povidláři (Bojanovice)
8. Brdská záře (Voznice)
9. Hvozdničtí šakalíci
10. Bratřínovská parta s Novoveskými koni
11. Drým tým (Líšnice)
12. Brdští lvi

Na závěrečné vyhlašování výsledků byl na pódium pozván i František Ringo Čech. Kdyby tam nechodil, udělal by lépe. Soutěžící tak mohl ušetřit svého rádoby vtipného humoru

Organizátorům z Jíloviště patří velké poděkování za bezvadně připravenou a zvládnutou akci. Všem soutěžícím patří obdiv za předvedené výkony, neboť jak v závěru uvedla s nadsázkou Jana Paulová: „Nebylo důležité vyhrát, ale zúčastnit se a přežít.“ Diváky se sluší pochválit za korektní povzbuzování a dotvoření pohodové atmosféry.

Pro příští rok se na organizování finančně i logisticky náročných Her dohodly obce Trnová a Bratřínov a měly by se konat nedaleko bratřínovského rybníka.
O přesném termínu konání Her bez hranic 2024 budeme včas informovat.

Hry bez hranic podporují společné soužití a komunitní spolupráci mezi obcemi regionu Mníšecko a Dobříšsko. Pokaždé je pořádá jiná obec. V předchozích letech si pořadatelství předávaly: Kytín, Líšnice, Voznice, Nová Ves pod Pleší, Mníšek pod Brdy, Hvozdnice, Čisovice a Klínec (v letech 2020 a 2021 se Hry kvůli covidu nekonaly).

Vítězové jednotlivých ročníků (v závorce je uvedena pořádají obec):

  • 2013 – Mníšek pod Brdy (Kytín)
  • 2014 – Mníšek pod Brdy (Líšnice)
  • 2015 – Klínec (Mníšek pod Brdy)
  • 2016 – Kytín (Nová Ves pod Pleší)
  • 2017 – Mníšek pod Brdy (Voznice)
  • 2018 – Čisovice (Hvozdnice)
  • 2019 – Voznice (Čisovice)
  • 2020 – nekonaly se kvůli covidu
  • 2021 – nekonaly se kvůli covidu
  • 2022 – Klínec (Klínec)
  • 2023 – Kytín (Jíloviště)
  • 2024 – (Bratřínov a Trnová)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se