Děvčata z Mníšku jsou mistryněmi ČR na horských kolech

Děvčata z Mníšku jsou mistryněmi ČR na horských kolech

Mistryně ČR Babeta Sluková

V červenci se konalo Mistrovství ČR na horských kolech v olympijském cross country v Bedřichově.

Mistrovství republiky
Sestry Klotylda a Babeta Slukovy, které žijí v Mníšku pod Brdy a navštěvují víceleté dobříšské gymnázium, se staly Mistryněmi ČR v kategorii starší a mladší žákyně! Obě vyhrály s velkým náskokem na těžké technické přírodní trati.
Mladší Babeta, která vyhrála v konkurenci dalších 32 závodnic na trati dlouhé zhruba 5 kilometrů, k úspěchu uvedla: „Chtěla jsem především napravit dojem z minulého ročníku, kdy jsem kvůli technickému problému na kole dojela až vzadu. Od startu jsme se odpojila skupina pěti závodnic a náskok jsme si udržely až do cíle. Pocit z vítězství byl super, i když jsem tomu nejdřív ani nemohla uvěřit.“
Kromě individuálních disciplín se sestrám podařilo vyhrát také týmovou štafetu (3 chlapci a 3 děvčata od 11 do 16 let) s jejich domovským oddílem Adastra Cycling Team.

Mistryně ČR Klotylda Sluková na trati v Bedřichově

Cross country (XCO) je nejrozšířenější disciplína horských kol. Je pro něj typická jízda v poměrně těžkém terénu. Jezdí se převážně na nezpevněných lesních cestách a singletracích. Jezdci se musí vypořádat s kameny, kořeny, bahnem či vodními brody.
Short track (XCC) obsahuje méně překážek, ale je fyzicky náročnější než klasické cross country (jede se i kratší trať).

Mistrovství Evropy
Starší Klotylda se následně zúčastnila Mistrovství Evropy mládeže XCO v italském Il Ciocco a v silné konkurenci více jak 80 dívek se jí podařilo získat stříbrnou medaili v cross country a bronz v short tracku!
Do české reprezentace se v její věkové kategorii nominují 2 děvčata a 4 chlapci s nejlepšími výkony v aktuální sezóně. Mistrovství Evropy, které se jelo 2. až 6. srpna v kopcovitém Toskánsku, se zúčastnili mladí borci ze 27 států.

Stříbrná Klotylda Sluková na ME v Itálii
Bronzová Klotylda Sluková na ME v Itálii

„Trať v Toskánsku byla mnohem těžší než ta Bedřichove, a to i kvůli výškovému převýšení asi 130 metrů na sedmi kilometrech. V crossu jsme se hned po startu oddělily tři, Italka, já a Rakušanka, a v tomto pořadí jsme dojely i do cíle,“ okomentovala své vystoupení starší ze sester a dodala „Protože jsem spíš vrchařský a technický typ, v short tracku, který je sprinterský, se mi tak nedařilo a za Švýcarkou a Rakušankou jsem dojela až na třetím místě.“
Klotylda byla také členkou reprezentačního áčka štafety, spolu s Jendou Vajsatlem (BIKE puzzle team) a Vojtou Radou (RexonixKovo), a po urputném boji vybojovali 4. místo ze 135 startujících týmů (za Italy, Švýcary a Poláky), i když od třetího místa je dělila pouhá vteřina.

Česká štafeta na ME v Itálii

Český pohár
Klotylda i Babeta zatím vedou průběžné pořadí Českého poháru ve svých kategoriích před posledním závodem, který se jede tento víkend v Harrachově. Tak jim držme palce!

Velké díky patří BIKE puzzle s. r. o. za servisní podporu.

Klotylda Sluková dojíždí na ME do cíle

Použitá foto: Pavel Křikava (MČR v Bedřichově) a Sprint Cycling Agency (ME v Itálii)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se