Mariana Kunclová: Pětku jsem zatím dostala jen jednu

Mariana Kunclová: Pětku jsem zatím dostala jen jednu

Marianě Kunclové je 9 let a už patří k nejtalentovanějším sportovním gymnastkám v ČR.

Ve své věkové kategorii patří k nejlepším sportovním gymnastkám v České republice a pravidelně sbírá medaile na domácích závodech a soutěžích. Vyhrála Přebor hlavního města Prahy i tradiční Klokánkovu kapsu, druhé místo obsadila také na prestižním Memoriálu Marie Široké, na republikovém mistrovství skončila čtvrtá. Řeč je o devítileté rodačce z Mníšku, sportovní gymnastce Marianě Kunclové.

Se sportováním začínala Marianka v 5 letech, a to pod vlivem svého o tři roky staršího bratra Marka, který hrával fotbal za Mníšek a nyní již nastupuje za pražský Motorlet. Tomu, že jsou oba sourozenci pohybově nadaní, vděčí bezesporu genům po rodičích, kteří sami všestranně sportovali a sportují ve svém volném čase doposud. Svou rodinnou dovolenou si už nedokáží představit jinak než vyplněnou sportovními aktivitami, a tak si na ni s sebou pravidelně vozí kola, inline brusle, tenisové rakety, lyže a  snowboard.

Marianka dojížděla za gymnastikou nejdříve do Dobříše a pak Příbrami, odkud ji díky zjevnému talentu doporučili do jednoho z našich nejlepších sportovních oddílů, a tak se ve svých 6 letech stala členkou TJ Bohemians Praha. Zde se jí věnují manželé Sabina a Jiří Fiřtovi (náš  bývalý olympionik). Měla štěstí, že se dostala do takového klubu, jelikož trénuje s nejlepšími gymnastkami v ČR a naší úspěšnou reprezentantkou Anetou Holasovou, která je pro ni, zároveň s Věrou Čáslavskou, největším sportovním vzorem.

Mariana při prostných.

Časově i finančně náročné sportování na této úrovni by nešlo bez obětavosti obou rodičů, kteří ji vozí na tréninky a o víkendech ještě po závodech. Do vršovické sportovní haly dojíždí 4x týdně. Kvůli téměř dennímu dojíždění do Prahy musela Marianka změnit školu, a tak z Mníšku přešla do Davle, kde její maminka vyučuje žáky 1. stupně. O tom, jak nabitý mají s dcerou program říká: „Ve 13 hodin skončí školu, po obědě jedeme do Prahy, kde ve 14:00 začíná trénink. Ten končí v půl sedmé, takže domů se dostaneme až před osmou hodinou“.

O tom, že mít maminku za učitelku není vždy jednoduché, svědčí i jedna vzpomínka na 2. třídu: „Jednou jsem od ní dostala pětku z geometrie, protože jsem nerýsovala předepsanou tužkou, ale perem.“ Maminku-učitelku neobměkčily ani tatínkovy přímluvy, protože jak sama s úsměvem tvrdí: „Musím být ke všem svým žákům spravedlivá, a ona se na to Mariana prostě vyflákla.“

K tomu, jak její dcera a zároveň i žačka zvládá sport i učení doplňuje: „Nahráváme si učivo na mobil a to pak probíráme v autě při cestě z tréninků domů.“ Učení Marianku baví a po vzoru svého bratra by chtěla jít na víceleté gymnázium s rozšířenou výukou matematiky a fyziky. O svém budoucím povolání už má také jasno. Kupodivu nechce být profesionální trenérkou, ale chce pracovat jako chemička. O tom, že k chemii má dispozice, svědčí jedna úsměvná, asi pět let stará rodinná historka, kdy v koupelně smíchala maminčiny drahé parfémy s mýdlem a vytvořila tak zcela novou vůni. Nepěnil prý jen zbrusu nový kosmetický přípravek, ale hlavně maminka.

Závodí za špičkový gymnastický oddíl TJ Bohemians Praha.

Rodiče nechtějí, aby se úzce specializovala jen na sportovní gymnastiku, ale podporují ji ve všestrannosti. V létě tak absolvovala příměstský atletický tábor s mníšeckými Vlčáky, kde běhala, skákala do dálky a házela raketou. Ve volných chvílích tancuje v mníšecké ZUŠce pod vedením Jarmily Matouškové nebo chodí v neděli na hodiny klavíru.

Zranila se zatím pouze jednou, a to kupodivu ne při sportování, ale když pomáhala nést sklenice s medem a při své neposednosti spadla a pořezala se na rukou. „Bohužel se zranila vážně, byla ji zavolána sanitka, která ji odvezla ihned na operační sál do motolské nemocnice na operační sál. Takhle nešťastnou jsme ji ještě nikdy neviděli. V sanitce se pořád ptala, jestli ještě někdy vyhraje olympiádu“, sdělují rodiče.
Díky skvělému fyzioterapeutovi, její urputnosti a cílevědomosti se její rekonvalescence zdařila, a tak o gymnastce Marianě Kunclové určitě ještě uslyšíme.

Její největší sportovní úspěchy:
1. místo v Přeboru hlavního města Prahy (2018)
1. místo na Klokánkově kapse (2018)
2. místo v Přeboru hlavního města Prahy (2019)
2. místo na Memoriálu Marie Široké (2019)
4. místo na Mistrovství ČR ve sportovní gymnastice (2019)

Použitá foto: Marek Kuncl

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se