Úzkou ulicí Za Sokolovnou projížděly italské automobily

Úzkou ulicí Za Sokolovnou projížděly italské automobily

Nejstarší zúčastněný vůz, Alfa Romeo z roku 1977. Foto: archiv

Poslední červencovou sobotu projel Mníškem pod Brdy závod „45. Giornata Lancisti Jílové u Prahy“, který pořádal český Lancia klub.

Začínalo se v Jílovém u Prahy, kde se na start závodu postavilo 29 vozů, mezi nimiž jasně převládaly italské značky a více než polovinu účastníků tvořily automobily Lancia. Trasa dlouhá 130 km končila v Srbsku u Karlštejna a za jednu ze zastávek zvolili organizátoři Mníšek.

Posádky byly se svými vozy rozděleny do dvou skupin dle značek.
První skupinu tvořily Lancia vozy, kde se setkalo 16 aut těchto typů: 2x Delta 1,6 HF, 2x Delta III, 2x Lybra, po jednom pak Delta 2,0 hf 4 WD, Delta HF integrale, Delta HF EVO, Delta II HPE, Dedra SW, Ypsilon II, Ypsilon III, Musa, Kappa Coupe a Thesis.

Více než polovinu účastníků tvořily vozy Lancia

Druhou skupinou byly Ostatní vozy, ve které jelo 13 aut těchto značek: 3x Porsche 911, po jednom pak byly zastoupeny Alfa Romeo Giulia Nuova Super, Alfa Romeo Mito QV, Alfa Romeo Giulieta, Fiat Ritmo Bertone Cabrio, BMW M3 Cabrio, VW New Beatle Cabrio, Volvo XC 70 a VW Sharan.

Kromě italských vozů tu byly i vozy vyrobené v Německu jako toto Porsche 911 Carrera

Nejstarším zúčastněným automobilem byla Alfa Romeo Nuova Super s úpravou Cuore Sportivo 1,6 L z roku 1975, druhým nejstarším pak bylo Porsche 911 s motorem 2,7 L z roku 1977. Mezi Lancia vozy byla nejstarší Delta 2,0 HF 4 WD z roku 1987, potom Delta 2,0 HF integrale z roku 1988.

Startovalo se z Jílového u Prahy. Tuto posádku Lancie v barvách Martini potkal v Mníšku drobný karambol

Na průjezd Mníškem bylo vymezeno 80 minut a první automobily přijížděly od Malé Svaté Hory do předzámčí krátce po poledni. S ohledem na souběžně konanou akci Mníšecký festival vína jsme za pomoci vedení města změnili původně vytyčenou trasu, která měla vést ulicí Za Rybníky, novým směrem, a to ulicí Za Sokolovnou. Po zvládnutí této úzké uličky jsme se vrátili na Dobříšskou a dále po trase: Skalecká – 9. května – Řevnická – podkova v Bažantnici a Řevnická pokračovali směrem na Řevnice.

Při průjezdu Mníškem nás potkal jediný karambol, který postihl posádku vozu Lancia Delta HF EVO jedoucího v barvách Martini. Měli problém s chlazením motoru, ale nebylo to nic vážného, jen špatný kontakt na elektrickém dochlazování motoru, tzv. sahaře. Po drobné opravě tak dorazili do cíle, kterým bylo Srbsko u Karlštejna, včas spolu s ostatními.

Rádi bychom poděkovali vedení města Mníšek pod Brdy za podporu a jeho obyvatelům za fandění a vtipný zdravící nápis CIAO.

———————————————————————————————————–

O závodu „45. Giornata Lancisti Jílové u Prahy“:

Závod se jel dle vzoru setinové rallye. Jednodenní akce s obědem, odpolední pauzou na kávu se zákusky a večeře.
Jede se dle šipkového itineráře, ve kterém je vyznačen měřený úsek. Jeho délka, tvar jako např. slalom mezi kužely nebo jen rovně, dále čas, za který musí projet stanovený úsek na setinu vteřiny přesně apod. Pro představu, měřený úsek 150 metrů nastavený na 18 sekund si každý může spočítat: průměrná rychlost mu vyjde na 30 km/h, a pak záleží na odhadu, kdy vůz protne laserovou časomíru.

Je to jen na přesnost (ne na rychlost) a pokud dovolí podmínky tak i na zručnost.
Celkem bylo na trase šest měřených úseků s pevným startem a k tomu se ještě plní různé úkoly (dovednostní, logické, vědomostní, letos i za podpory Besipu si mohli všichni vyzkoušet simulaci pomocí 3D brýlí, jaké to je než nastane mikrospánek), které se započítávají do celkového bodování.
Bodování v měřených úsecích je za každou setinu navíc 1 trestný bod, pozdní start nad 10s je za 100 bodů, špatná odpověď nebo vyplněný úkol až 10 bodů.
Vyhrává nejmenší počet trestných bodů. Pokud se vyskytne shoda bodů, tak vyhrává vůz staršího data výroby, a když shoda přetrvává, tak potom vůz se slabším motorem

Výsledné pořadí na prvních třech místech v každé kategorii:

Lancia vozy

  1. Lancia Ypsilon III
  2. Lancia Ypsilon II
  3. Lancia Dedra sw

Ostatní vozy

  1. Porsche 911
  2. Alfa Romeo Nuova Super
  3. BMW 3M

Použitá foto: autor článku

Více fotek z průjezdu Mníškem můžete vidět ZDE.

Závodů se zúčastnilo 29 automobilů. Startovní brána stála na náměstí v Jílovém u Prahy a kolona aut zatáčela až před místní muzeum.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se