Orientační běžci otvírali studánky

Orientační běžci otvírali studánky

Jedna z prvňaček na zvířátkovém orienťáku

Tradiční první jarní trénink orientačních běžců s veřejností, to je Otvírání studánek. Tentokrát jsme se 20. března 2022 odpoledne setkali poblíž Dobříše na mapě Bzdinka, pojmenované podle rybníčku na spodním okraji mapy.

Ukázka tréninku – upravená mapa prověří různé orientační techniky

Tratě nejrůznější obtížnosti od 2 do 8 km absolvovali zkušení běžci i příchozí a nejmenší si nenechali ujít několik kol zvířátkového orienťáku. Začátečníci mohli využít i takzvanou linii, vyfáborkovanou trať s možností zkratek. Na akci přišlo přes 170 účastníků, z toho odhadem přes 40 příchozích převážně na neměřených tratích. Dokonce i pan starosta města Dobříše se přišel proběhnout s mapou a buzolou. Těšíme se, že některé nadšené nové adepty orienťáku přivítáme v oddílových řadách.

Trať pro děti do 10 let a začátečníky

Sluníčko nám přálo, studený vítr sice na louce trochu pofukoval, zato v lese bylo příjemně. Na trati se mnozí podivovali nad množstvím jelení zvěře s huňatým ocasem – je to jelenec běloocasý. Rodina Colloredo-Mansfeldů ráda cestovala a ze severní Ameriky si koncem 19. století přivezli první exempláře jelence běloocasého. Tomu se na Brdech velmi zalíbilo a z původního chovu v oborách se v okolí Dobříše volně rozšířil.

Studánky otvíralo 170 běžců a běžkyň

Spolu s členy OK Dobříš a veřejností běhali na Bzdince i orientační běžci žáci Středočeši, kteří měli v neděli 20. března sportovní soustředění, rovněž organizované oddílem OK Dobříš (dopoledne měli žáci sprintový a atletický program v Mníšku pod Brdy, odpoledne se účastnili Otvírání studánek).

Akce byla spolufinancována z grantů měst Dobříš a Mníšek pod Brdy, děkujeme. Poděkování patří také správě polesí Sv. Anna – společnosti Colloredo-Mannsfeld s.r.o., která trénink v předjarním lese umožnila.

Použitá foto: archiv autorky


Za trenéry a organizátory z OK Dobříš Jana Bochenková, trenérka z Mníšku pod Brdy

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se