V Mníšku rostou badmintonové naděje

V Mníšku rostou badmintonové naděje

Malí mníšečtí badmintonisté trénují v Esmarinu. Foto: archiv autorky
Badminton v Mníšku pod Brdy vznikl rozšířením pražského závodního oddílu s dlouholetou tradicí Sokol Meteor Praha-Radotín. Stalo se tak na konci září roku 2019, kdy došlo k dohodě a následnému podepsání smlouvy mezi předsedou oddílu Ondřejem Lubasem a hlavní trenérkou mníšecké části Terezou Kudrnovou.
Jak dlouho se badmintonu věnujete a co vás vedlo k tomu, abyste začala trénovat?
Badmintonu se aktivně věnuji od dvanácti let. Začala jsem hrát v oddílu TJ Sokol Nový Knín pod vedením trenérky Markéty Holečkové. V sedmnácti následoval přestup do Sokol Meteor Praha-Radotín, kde jsem i zůstala. Většina lidí kouká s obdivem na hráče, ale mě fascinovali trenéři, kteří mě trénovali. Během tří měsíců působení v Sokol Meteor Praha-Radotín jsem se rozhodla a vydala se na trenérskou dráhu. Nyní mám třetí badmintonovou třídu.
Kolik dětí trénujete a jak často tréninky probíhají?
Začátkem druhého školního pololetí budu mít 31 svěřenců. Trénuji v hale Sportovně-relaxačního centra Esmarin ve středu od 17:00 do 18:30 s pomocí trenéra Miroslava Kozáka a v pátek od 15:30 do 17:00 s Petrem Nejedlým, který je stále úspěšným závodním hráčem. K tomuto složení se na začátku ledna 2020 připojil asistent a bývalý člen oddílu Martin Augustýn.
Už děti závodí? Jak často by měli jezdit na turnaje?
Děti začnou závodit v únoru. Turnaje pod Českým badmintonovým svazem probíhají každý víkend ve všech částech republiky. Budeme jezdit na turnaje do Prahy – Radotín, Vinoř, Astra, Braník, Jeremy, Štěrboholy nebo do Kladna, Ústí nad Labem, či Benátek nad Jizerou. Ráda bych, aby se závodní děti zúčastnily alespoň 1-2 turnajů měsíčně.
Plánujete o letních prázdninách pauzu nebo budou probíhat soustředění?
Moji svěřenci dostanou možnost jet na minimálně dvě oddílová soustředění. Jedno kondiční – Smržovka a druhé herní – Liberec nebo Skuteč (místo bude upřesněno až v březnu). Již třetí rok budu o letních prázdninách vést příměstský badmintonový kemp přímo tady v Mníšku pod Brdy. Kemp má již osvědčený systém: dva dny jsou zaměřené na trénování úderů a pohybu po kurtu, ve středu je kondička na atletickém ovále u ZŠ, čtvrteční dopolední blok probíhá na kurtech, odpoledne chodíme do sauny a v pátek úsilí celého týdne vyvrcholí turnajem o ceny.
Poslední otázka. Věnujete se ještě něčemu kromě trénování?
Ano, ale také to souvisí s badmintonem. Jezdím jako lajnová rozhodčí na republikové i zahraniční turnaje. Byla jsem přítomna na Mistrovství světa ve švýcarské Basileji, International open, Czech International v Brně i Karviné. Nově mám i licenci na umpirového rozhodčího. Zatím bylo mým vrcholem na této pozici letošní MČR v Plzni (31.1. – 2.2. 2020).
Tereza Kudrnová (* 2000) – považuje se za Mníšečačku, ačkoli má v našem městě trvalý pobyt „jen“ 5 let. Od dětství tu totiž trávila hodně času u svých příbuzných. Absolvovala Gymnázium Karla Čapka v Dobříši a nyní studuje Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. V budoucnu by se ráda věnovala sportovní publicistice.
Z loňského mistrovství ČR v Plzni. Tereza Kudrnová klečí první zprava. Foto: archiv autorky

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se