Ochutnat pučálku, udělat si svíčku, vyválet perníčky, odlít olovo, vyrobit si jablko zvané Svět. Kouzlo vánočních zvyků z časů našich prarodičů mohl zkusit, kdo zavítal odpoledne po Knoflíkovém trhu na vánoční workshop spolku Rorejs.

V prostorách OÁZY to v sobotu odpoledne dýchalo Vánocemi. Vůně svařeného vína se spojila s vůní perníkového koření a včelího vosku, kapela hrála koledy a kolem dlouhého stolu se skláněli děti i dospělí, aby si vyzkoušeli něco ze staročeských zvyků spojených s Adventem a Vánocemi.

„Perníkové těsto jsme udělali podle receptu pána, který si říká perníkový dědek a je vyhlášený po celém Příbramsku tím, že ho umí skvěle,“ zmínil Jirka Hladovec z Rorejsu, zatímco venku na kamnech míchal pučálku, tradiční postní jídlo z napučeného (naklíčeného) hrachu. Kdo chtěl ochutnat, nasypal mu ji do kornoutku.

„Na pánvi se orestuje naklíčený hrách, osolí se, opepří, přidá se majoránka a sůl nebo ve sladké variantě cukr, křížaly a zázvor. Na trzích ji dělaly babky pučálnice, na sladko nebo na slano. Postní pučálka byla skoro nasucho opražená, my jsme zvolili poněkud nepostní variantu s trochou slaniny,“ vysvětloval rorejsí pučálník.

Nakonec sehrál Rorejs ještě jednou, jako před polednem na Knoflíkovém trhu, živý betlém, krátkou vánoční hru na biblické téma spojené s Ježíšovým narozením.

Perníčky podle receptu „perníkového dědka“ se zdobily polevou.
Jak se vyrábějí svíčky z včelího vosku, lití olova a lodičky z ořechových skořápek zkoušeli malí i velcí.
Došlo i na zdobení jablek zvaných vět.