Jarní úklid začíná. Bleší trh pomůže s tím, co už se doma nehodí

Jarní úklid začíná. Bleší trh pomůže s tím, co už se doma nehodí

V roce 2014 vznikl nápad pročistit naše domácnosti a domovy a uspořádat v Mníšku bleší trh. Měl velký úspěch, a tak se rok co rok koná jeho repríza. Nakupujících i prodávajících přibývá a jednou se možná trhem naplní celé prostranství před zámkem.

V roce 2015 se k Blešáku přidal i Blešáček, kde kromě dospělých si vytřídí a pročistí pokojíky i naši nejmenší. Hračky, s kterými si nehrají, nabídnou dál. Učí se tím věci ohodnotit, počítat, znát hodnotu peněz a rozvíjí si sociální dovednosti. Všichni to známe, jak si děti rády hrají na obchod. Přijďte si s nimi vyzkoušet skutečný obchod.

Výraz bleší trh pochází ze středověku, kdy panovník nebo šlechtic přenechal darem oblečení svým poddaným. Ti s ním mohli dále obchodovat a spolu s ním se přenášeli i paraziti.

Na našem Bleším trhu blechy nechytíte, můžete zde ale najít spoustu pokladů z půd a sklepů a dětských pokojíků. Cílem Blešáku je nabídnout nepotřebné věci ostatním za symbolickou cenu, nebo zadarmo. Věci, které vy nepotřebujete a válí se nevyužité někde na půdě, mohou někomu hodně pomoci, jiného velmi potěšit.

Tradicí Blešáku se stalo i to, že prodávající něco napečou nebo přinesou něco se svých domácích zásob na ochutnání ostatním.

Přijďte se potkat, popovídat a objevit něco zajímavého. Těšíme se na Vás 20. 5. 2017 od 8.00 do 12.00 na prostranství před zámkem v Mníšku pod Brdy.

Prohlédněte si, jak vypadal Blešák minulý rok
Bleší trh 2015

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se