Brdský kos zazpíval podvacáté

Brdský kos zazpíval podvacáté

Foto: Michal Kroutil

V sobotu 19. září 2020 se velký sál mníšeckého Pavilonu rozezněl zpěvem talentovaných dívek a chlapců, pro které je hudba koníčkem a radostí.

Letošní ročník soutěže Brdský kos byl výjimečný hned ve třech věcech.
Poprvé se konal v důstojném prostoru nového Pavilonu, který je svou výbornou akustikou pro konání pěveckých soutěží ideálním místem.
Druhou, ale nepříjemnou novinkou bylo, že na základě vládních opatření museli mít všichni v publiku nasazené roušky a byla přijata další přísná hygienická opatření. Při příchodu do sálu se každému měřila teplota, byla k dispozici dezinfekce, všichni přítomní seděli na svých židlích. Účinkují dostali samostatný molitanový kryt na mikrofon, který po svém vystoupení sundali a vložili do mikrotenového sáčku. Mikrofon byl poté dezinfikován a předán dalšímu vystupujícímu.
Především byl ale výjimečný tím, že se jednalo o jubilejní 20. ročník v pořadí. Se dvěma přestávkami se tato amatérská pěvecká soutěž pro děti a mládež koná již od roku 1999. Kosí znělku z tvůrčí dílny porotce Milana Hermana si můžete poslechnout ZDE.

Foto: Michal Kroutil

Dlouho očekávaná soutěž byla kvůli pandemii koronaviru přesunuta z tradičního května na září, což vlastně jen znásobilo očekávání a těšení se vystupujících dětí. Nutno poznamenat, že náhradní termín soutěže byl vybrán s notnou dávkou předvídavosti i pověstného štěstíčka, protože o několik dnů později již vláda zakázala zpěv v uzavřených budovách.
Třetí zářijový víkend se do Mníšku pod Brdy sjelo 36 soutěžících, kteří byli dle svého věku rozděleni do čtyř kategorií (5-8 let, 9-11 let, 12-14 let, 15-18 let). V poslední páté kategorie soutěžila vícečlenná uskupení.
Sympatická porota* ve složení: Lucie Freiberg, Eliška Rezková a Milan Herman měla těžkou úlohu při vystoupení jednotlivých účinkujících, kteří ze sebe na pódiu vydali maximum. I když byla na nich občas znát tréma, tak všichni obstáli se ctí a letošního Brdské kosa si báječně užili.

Foto: Michal Kroutil

Předseda poroty Milan Herman letošní ročník hodnotil slovy: „Letošní ročník Brdského kosa byl svým způsobem opravdu výjimečný. Ze soutěžících vyzařovala radost, že po dlouhé době, kdy jim byly zakazovány jiné soutěže, kroužky a i setkávání se se spolužáky, se opět mohli postavit na pódium a předvést ostatním, na čem doma pracovali. Já osobně měl také radost z nového sálu v Pavilonu, který hostil Kosa poprvé. Navíc mě těší sledovat pokroky mladých zpěváků a zpěvaček, které jsem již měl možnost potkat dříve nebo se kterými jsem se potkal ve svém nahrávacím studiu. Rád bych poděkoval městu za skvělou organizaci a za nádherné, k hudbě ještě více motivující, ceny pro vítěze. A nejdůležitější je reakce samotných soutěžících i jejich rodičů – do Mníšku na Brdského kosa jezdí rádi kvůli skvělé atmosféře.”

Výsledková listina:

Kategorie (5-8 let):
1. místo: Tobias Rosenbaum
2. místo: Anna Schenková
3. místo: Karolína Veselá

Na fotce přední řada zleva: Anna Schenková, Karolína Veselá a Tobias Rosenbaum. Zadní řada zleva: Eliška Rezková, Lucie Freiberg a Milan Herman. Foto: Lenka Živná

Kategorie (9–11 let):
1. místo: Martin Jirák
2. místo: Anna Marie Hoppnerová
3. místo: Žaneta Sajfertová
Cena poroty: Natálie Kelešová

Na fotce přední řada zleva: Anna Marie Höppnerová, Natálie Kelešová, Žaneta Sajfertová a Martin Jirák. Zadní řada zleva: Eliška Rezková, Lucie Freiberg a Milan Herman. Foto: Lenka Živná

Kategorie (12–14 let):
1. místo: Karolina Čížková
2. místo: Julia Šlahařová
3. místo: Markéta Kolářová
Cena poroty: Karolína Pelíšková

Na fotce 1. řada zleva: Karolína Pelíšková, Karolína Čížková, Julia Šlahařová a Markéta Kolářová. Zadní řada zleva: Lucie Freiberg, Milan Herman a Eliška Rezková. Foto: Lenka Živná

Kategorie (15-18 let):
1. místo: Karolína Anna Bokstefflová
2. místo: Michaela Mervartová
3. místo: Leona Skácelová
Cena poroty: Alžběta Dejdarová

Na fotce zleva: Leona Skácelová, Karolína Anna Bokstefflová, Michaela Mervartová, Lucie Freiberg, Alžběta Dejdarová, Milan Herman a Eliška Rezková. Foto: Lenka Živná

Kategorie (skupiny):
1. místo: Karolína Anna Bokstefflová + Michaela Mervartová
2. místo: Marek Šíma + Matouš Klíma + Vašek Novák + Petr Barták
3. místo: Anna Marie Hoppnerová + Amélie Lavaud
Cena poroty: Filip Strejc + Martin Jirák + Tobias Rosenbaum

Na fotce zleva: Marek Šíma, Matouš Klíma, Václav Novák, Petr Barták, Filip Strejc, Amélie Lavaud, Anna Marie Höppnerová, Michaela Mervartová, Karolína Anna Bokstefflová, Martin Jirák, Eliška Rezková, Tobias Rosenbaum, Lucie Freiberg a Milan Herman. Foto: Lenka Živná

*Představení porotců letošního ročníku:

Lucie Freiberg svou profesionální hudební dráhu odstartovala v operním sboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Intenzivní studium zpěvu ji dovedlo až do souboru Národního divadla v Praze. Od roku 1997 studovala zpěv také v Austrálii a  USA. Během let strávených v USA působila Lucie také jako vokální sólistka, privátní lektorka zpěvu a manažerka významné hudební školy v Michiganu. Na počátku roku 2011 založila Lucie svůj vlastní projekt, pražský smíšený pěvecký sbor s názvem Lucky Voice Band, ve kterém působí jako sbormistryně a umělecká vedoucí. Kromě sboru Lucky Voice Band vede také soukromé hodiny zpěvu a působí jako hlasový kouč.

Eliška Rezková je momentálně studentkou operního zpěvu na konzervatoři Pardubice pod vedením Mgr. Jarmily Chaloupkové. Kromě klasického zpěvu se ale také intenzivně věnuje populární a jazzové hudbě. V roce 2017 vyhrála soutěž Czechtalent a následně i Zlatou dvanáctku v hitparádě ČRo Dvojky. Kromě příležitostných sólových koncertů působí také jako zpěvačka v kapele PartyLeaders  a v big bandu konzervatoře Pardubice Banda di Feste. Od listopadu tohoto roku by měla začít zkoušet muzikál Láska nebeská v pražském Divadle Broadway.

Milan Herman pracoval 6 let jako marketingový ředitel a 5 let jako ředitel mezinárodního hudebního vydavatelství BMG. Herman je veřejnosti také známý jako porotce první řady televizní soutěže Česko hledá SuperStar. Vlastní agenturu Milan HERMAN Management a provozuje Hudební studio Mníšek. V porotě soutěže Brdský kos zasedl již pošesté a pro letošní ročník zkomponoval znělku, kterou si poslechnete ZDE.
V roce 2018 s ním vyšel zajímavý rozhovor ve Zpravodaji městečka pod Skalkou (č. 276/2018, s. 14-15).

Velice děkujeme všem sponzorům, kteří letošní ročník Brdského kosa podpořili:

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se