Olympijský běh přispěl na sport dětí skoro půl milionem

Olympijský běh přispěl na sport dětí skoro půl milionem

Start závodu dospělých

Ve středu 8. září se v Mníšku opět celý den běhalo, sportovalo, závodilo. Konal se totiž tradiční T-Mobile olympijský běh a s ním spojený školní běh.

V 9:15 odstartoval sportovní den prvním závodem. Začali hned ti nejmenší, přípravný ročník naší základní školy a děti se nebály ani trochu. Svým nadšením jako by přeurčily průběh celého dne. Všechny závody – a že jich bylo! – se vyvedly.

Workshopy pro děti
Žáci ZŠ Komenského 420 si užili nejen závody na trasách 250 až 750 metrů, ale i doprovodné aktivity, které jsme pro ně připravili. Ať už si protáhli a nastartovali tělo při rozcvičce s trenérkami z BiosFitu, nebo se účastnili diskuze s českou moderní pětibojařkou Bárou Valtrovou Kodedovou, anebo si správně nastavili postavení těla s profíky z Elementu pohybu, všechno si užili! Pro starší ročníky byl připraven interaktivní workshop primární prevence a vzdělávání od Magdaléna, o.p.s., a také tam měly lektorky neustále plno. A ty ceny pro první tři místa v ročníku! Stojí za to se snažit. Věříme, že v těchto dětech minimálně nastartujeme, v lepším případě podpoříme chuť sportovat.

Dopoledne patřilo závodům školních dětí

Slova ambasadorky letošního Olympijského běhu Barbory Voltrové Kodedové:
„Přijela jsem do Mníšku motivovat děti, aby dělaly sport. Přijde mi, že v současné době upadá tělocvik na školách i organizovaný sport vůbec. Děti dělají sport chvíli, ale nevydrží u něj, protože je třeba přestane bavit. Vyprávím jim svůj příběh a snažím se je motivovat, aby dělali v životě to, co je baví a zkusili u toho vydržet. Já sama začala s pětibojem v 11 letech a na olympiádu jsem se dostala až v 26, což byl vrchol mojí sportovní kariéry. Potom jsem se už věnovala buněčné biologii , kterou jsem vystudovala. Říkám jim, že i když se věnují sportu, tak to neznamená, že přestanou studovat.“

Moderní pětibojařka Bára Voltrová Kodedová reprezentovala na LOH v Rio de Janiero

Rychlík ze Zahořan
Odpoledne proběhly závody „profesionálů“, tedy těch, kteří se na závody přihlásili a přispěli tak do České olympijské nadace. Ve čtyři hodiny odstartoval první závod nejmladších dětí, které se ještě držely za roku rodičů, následovaly pak děti starší na trasách 500 a 750 metrů. A v 18:00 byl z éteru Českého rozhlasu odstartován hlavní závod. Letos byly pro závodníky opět připraveny 2 trasy, 5 a 8 kilometrů. První závodník, David Kulík ze Zahořan, na kratší trase doslova prolétl cílem za 19 minut 46 vteřin. Skvělý výkon! Výborní byli mníšečtí i přespolní závodníci, ti na stupních vítězů i ti, co druhým tleskali! Doběhli všichni a všichni si zasloužili letošní nádherné dřevěné účastnické medaile a náš obdiv. Všechny výsledky i fotografie ze závodů můžete najít na webu Olympijský běh.

David Kulík dobíhá do cíle. Foto: Michal Kroutil

Peníze pomůžou znevýhodněným dětem
Cílem T-Mobile Olympijského běhu je nejen rozhýbat děti i dospělé, ale i díky příspěvkům ze startovného pomoci sportovat dětem, jejichž rodičům chybí finanční prostředky na jejich sportovní aktivity. V letošním roce se povedlo vybrat celkem 429 240 Kč od více než 71 000 běžců. Na účastníky závodu v Mníšku pod Brdy z toho připadá přibližně 1 340 Kč. Výtečný výkon!

Hlavní organizátorky mníšeckého Olympijského běhu Hana Burgerová (vlevo) a Jiřina Elčknerová (vpravo) s Barborou Voltrovou Kodedovou

Trocha statistiky:

  • Závod ženy na 5 km: 1. Ficová Markéta, 2. Urbanová Jana (Mníšek pod Brdy), 3. Amsalem Barbora (Chouzavá).
  • Závod muži na 5 km: 1. Kulík David (Zahořany), 2. Šmíd Petr, 3. Hršel Josef (Mníšek pod Brdy).
  • Závod ženy na 8 km: 1. Hejrová Gabriela (Mníšek pod Brdy), 2. Kunčarová Edita, 3. Večerková Marcela (Mníšek pod Brdy).
  • Závod muži na 8 km: 1. Šťastný Tomáš, 2. Fic Martin, 3. Skalák Vojtěch.

Moc děkujeme za pomoc s přípravou a organizací všem dobrovolníkům, bez nich by tak velkou akci nešlo udělat. Děkujeme! Za podporu závodu děkujeme zejména ZŠ Mníšek pod Brdy a Město Mníšek pod Brdy. Velké díky také všem sponzorům!

Ceny vítězkám závodu na 8 km předává mníšecká starostka Magdalena Davis. Foto: Michal Kroutil

A těšíme se zase příště!

Použitá foto: Libor Kálmán (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se