Mníšecký kostel rozezněl Svatováclavský koncert

Mníšecký kostel rozezněl Svatováclavský koncert

Koncertující vystoupili ve složení (zleva): Lucie Sedláková Hůlová (housle), Viktor Mazáček (housle), Jaroslav Novák (zpěv) a Martin Sedlák (violoncello)

U příležitosti státního svátku Den české státnosti se v úterý 28. září 2021 konal  v mníšeckém kostele Svatováclavský koncert.

Vhodně zvolený program vzdal poctu velikánovi české hudby Antonínu Dvořákovi, jehož 180. výročí narození jsme si letos připomínali a podle informací uváděných o mníšeckém kostele měl při své jedné návštěvě Mníšku dokonce zahrát na místní varhany! Během více než hodinového večera zazněly Dvořákovy skladby pro housle, violloncello a varhany, z nichž některé byly doprovázeny zpěvem. Nechyběly „Largo z Novosvětské symfonie“, výběr tří „Biblických písní“ nebo „Maličkosti“ pro „domácí muzicírování“, kde se uplatnilo malé přenosné harmonium.

Na varhany hrál Jan Kalfus

Koncertující vystoupili ve složení: Lucie Sedláková Hůlová (housle), Viktor Mazáček (housle), Jaroslav Novák (zpěv), Martin Sedlák (violoncello) a Jan Kalfus (varhany a harmonium). Pro svá jednotlivá vystoupení se nápaditě střídali dole v kostelní lodi a nahoře na kůru.

Koncert se uskutečnil ve zcela zaplněné lodi mníšeckého kostela svatého Václava

Mníšecký kostel je zasvěcen svatému Václavu, hlavnímu patronu české země, a tak část programu byla věnována i tomuto světci. Na úvod koncertu zazněla píseň „O svatém Václavu, patronu a dědici českém“ barokního skladatele Adama Václava Michny z Otradovic. Na samý závěr zazněl středověký „Svatováclavský chorál“, který společně s účinkujícími zapěli i všichni diváci ve zcela zaplněné kostelní lodi.

Fotogalerii ze Svatováclavského koncertu najdete na mníšeckém facebooku.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se