Do mníšeckého kostela se po roce vrací Festival Jakuba Jana Ryby

Do mníšeckého kostela se po roce vrací Festival Jakuba Jana Ryby

Vystoupí Musica Bohemica

V neděli 9. července 2023 se v mníšeckém kostele sv. Václava uskuteční od 18:00 vokálně instrumentální koncert v rámci 6. ročníku Festivalu Jakuba Jana Ryby. Letos s podtitulem: POCTA LIDOVÉ PÍSNI – Janáček, Martinů, Krček a Ryba.

Během koncertu zazní:

  • Bohuslav Martinů: „Písničky na jednu stránku“ – Otevření slovečkem, Sen panny Marie.
    „Písničky na dvě stránky“ – Děvče z Moravy, Zvolenovcí chlapci
    „Nový špalíček“ – Touha, Smutný milý, Veselá dievča
  • Jaroslav Krček: „Písně o vojně“ – Chodila matička, Stála má milá, Přeškoda nastokrát, Já husarka malá, Copak mě neznáte
  • Leoš Janáček: „Moravská lidová poezie v písních“ – Lavečka, Věrnosť, Komu kytka, Stálosť
  • Jakub Jan Ryba: výběr pěti písní z cyklů „Zwölf Böhmische Lieder“ a „Neue Böhmische Lieder“ – Ukolébavka, Spokojený sedlák, Zpěv žencův, Stálý milovník, Spokojený dudák
  • Jaroslav Krček: Tři písně na lidové texty – Hdě ty jedeš, Měla jsem chlapce, Pase ovčák ovce
  • Lidové písně v úpravě Jaroslava Krčka – Což se mně má milá hezká zdáš, Vyšla hvězda, Stojí šohaj, Strejček nimra


Vystoupí:

  • Anna Hlavenková (soprán)
  • Karel Jakubů (tenor)
  • Musica Bohemica a Jaroslav Krček


Vstupné je dobrovolné.

Lidovou písničku „Náchodský zámeček“ v podání souboru Musica Bohemica najdete na Youtube.


Představení účinkujících:

Musica Bohemica Praha je komorní soubor, který má v současné době osm hudebníků a dva zpěváky. Uměleckým vedoucím je Jaroslav Krček, který od založení (1975) vytváří stěžejní repertoár. Kromě děl, která byla pro soubor napsána, interpretuje Musica Bohemica také hudbu historickou. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování hudby anonymní a lidové. Soubor natočil a vydal kolem padesáti titulů CD, hudbu k několika filmům a divadelním hrám, spolupracuje s českým rohlasem a televizí. Má za sebou koncertování nejen po celé Evropě ale i v zámoří.

Sopranistka Anna Hlavenková se ještě během studií na teplické konzervatoři stala vyhledávanou sólistkou mnoha souborů zaměřených na autentickou interpretaci hudby starších slohových období (Musica Antiqua Praha, Musica Florea, Ad Vocem, Capella Regia Musicalis, Collegium Marianum, Verba Chordis a dalších).
Ve své koncertní činnosti se reprezentuje bohatým repertoárem od renesančních písní přes barokní a klasicistní oratorium a operu až po soudobé kompozice. Od roku 1994 se věnuje i lidové hudbě se souborem Musica Bohemica. Zaslouženou pozornost vzbudily její recitály, kde prezentuje především písňové cykly 19. a 20. století a současné skladby často přímo pro ni věnované předními českými autory. To vše z ní činí jednu z nejvšestrannějších interpretek komorní a oratorní hudby v Čechách.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se