Letošní Knoflíkový trh vynesl rekordních 60 tisíc korun!

Letošní Knoflíkový trh vynesl rekordních 60 tisíc korun!

Na Knoflíkový trh si našla cestu více než tisícovka návštěvníků

Po dvouleté pauze zapříčiněné covidem se na náměstí F. X. Svobody konal oblíbený Knoflíkový trh, který zorganizovalo město Mníšek pod Brdy, ZŠ Komenského 420 a místní římskokatolická farnost.

Užít si sobotní odpoledne a naladit se do vánoční pohody sem přišla více než tisícovka návštěvníků. Na pěší zóně pod kostelní zdí a v ulici Nádražní rozestavěly děti z obou mníšeckých základních škol, školky a několika mníšeckých spolků na 85 stolů své výrobky, které nabídly k prodeji. Stoly se doslova prohýbaly pod sladkostmi, adventními a vánočními dekoracemi nebo různými výrobky, které poslouží coby dárky pod stromeček. Jak už název trhu napovídá, neplatilo se penězi, ale knoflíky, které si mohli příchozí vyměnit v kurzu 5:1 (knoflík za pětikorunu). O velkém zájmu kupujících svědčí, že se před Knoflíkovými bankami, kde se prováděly výměny korun za knoflíky, tvořily fronty. Trh má každoročně přesah do veřejně prospěšné aktivity, kdy je výnos z tzv. Knoflíkové daně (1 Kč z knoflíku, který za své zboží utrží žáci ZŠ Komenského 420) poukázán na některý užiteč-ný projekt, který vyberou sami školáci. Knoflíková daň tentokrát vynesla rekordních 60 083 Kč! Školní parlament, složený ze zástupců tříd, už předem rozhodl o tom, že získaná částka z letošního trhu bude věnována na opravu skateparku v Řevnické ulici.

Kulturní program na pódiu obstaraly převážně děti z mníšeckách škol, školky a spolků

Po celou dobu panovala na náměstí pohodová atmosféra. Pro zahřátí rozdávali zaměstnanci městského úřadu horký čaj, který uvařili ve vojenské polní kuchyni, kde se zatápělo dřevem. Na pódiu se odehrával pestrý do-provodný program, který zajistily děti z mateřských škol, ZŠ Komenského 420, ZUŠ Řevnice/Mníšek pod Brdy a několika spolků, které se na něm vystřídaly během čtyř hodin. Vánoční koledy, veselé písničky nebo jednodu-ché instrumentální skladby v podání dětí přenášely publikum do vánoční nálady. Zpestřením pro všechny byly koledy zahrané na staročeské dudy.
V 17:30 nastavila chvíle, na kterou netrpělivě čekalo celé náměstí a společně odpočítalo rozsvícení vánoční stromu. Závěr povedené akce obstaral Mníšecký chrámový sbor, který z kostelního kůru zazpíval za doprovodu varhan duchovní písně vážící se k adventnímu období.
Velké poděkování patří pořadatelům za výborně zvládnutou organizaci i všem ostatním dobrovolníkům, kteří se podíleli na dopravě a stavění stolů i pódia, prodeji výrobků i kulturním programu!
Příští rok oslavíme již 20. výročí vzniku Knoflíkového trhu, neboť poprvé se konal v roce 2003 z podnětu tehdej-ší starostky Alexandry Merunkové.

V půl šesté večer jsme společně odpočítali a rozsvítili vánoční strom


Více fografií z Knoflíkového trhu najdete na facebooku.
Použitá foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se