Mníšecký kostel rozezněl monumentální zpěv Mikrochoru

Mníšecký kostel rozezněl monumentální zpěv Mikrochoru

MIkrochor přijel do Mníšku s 25 zpěváky a zpěvačkami a jedním dirigentem

Krásný kulturní zážitek čekal na všechny fanoušky klasické hudby, kteří přišli v úterý 11. října večer do mníšeckého kostela svatého Václava. Vystupoval tu smíšený pěvecký sbor MIKROCHOR, od jehož založení letos uplynulo úctyhodných 68 let.  

Pětadvacetičlenný sbor (17 zpěvaček a 8 zpěváků), pod vedením charismatického dirigenta Lukáše Prchala, představil mníšeckému publiku průřez svým repertoárem za posledních 10 let. Zazněly a cappella (bez doprovodu hudebních nástrojů) skladby soudobých, převážně ještě žijících evropských autorů. Slyšeli jsme nejvíce angličtinu, dále pak latinu, francouzštinu, ukrajinštinu a dokonce i litevštinu!

Lukáš Prchal

Jednalo se o duchovní skladby, většinou spojené s křesťanskou liturgií. Zasloužené ovace diváků sklidila především fascinace polární září od Erikse Ešenvaldse se sólem v litevštině nebo skladba o Leonardu da Vincim a jeho snu o létajícím stroji od amerického skladatele Erica Whitacra. Kromě nich uvedli ještě díla Franka Martina ze Švýcarska a Francise Poulenca z Francie. Na závěr zazněla část pravoslavné liturgie od ukrajinské autorky Lesjy Dyčko.
Mníšecký kostel je pro podobná vystoupení doslova jako stvořený a monumentální tóny linoucí se jeho lodí ještě dlouho zněly v hlavách spokojených návštěvníků úterního koncertu.
Zájemci o produkci tohoto impozantního sboru si jej v nejbližší době poslechnout na jeho vystoupení „Mikrochor – 20 let s Lukášem Prchalem“ v pražském ostele svatých Šimona a Judy ve čtvrtek 20. října od 19 hodin.

Pro interpraci sborového zpěvu je kostelní loď ideální

Použitá foto: Michal Kroutil

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se