Mníšecký kostel rozezněl o Velikonocích koncert staré hudby

Mníšecký kostel rozezněl o Velikonocích koncert staré hudby

Několik desítek návštěvníků přišlo na Boží Hod Velikonoční do kostela sv. Václava, aby si o svátečním dnu vychutnalo koncert klasické hudby.

Houslista Václav Návrat a loutnista Přemysl Vacek sestavili repertoár citlivým způsobem, aby souzněl s velikonočním obdobím. Oba pánové jsou předními interprety a popularizátory staré hudby a do Mníšku si přivezli unikátní nástroje. Housle byly vyrobeny před více než dvěma sty lety a čtrnáctistrunná arciloutna je mistrovskou kopií nástroje ze 17. století. Kouzelná souhra obou nástrojů byla pro všechny přítomné milým dárkem ke svátečnímu dni.
Z archivů cíleně vybírají skladby méně známých autorů, které si svým kouzlem mnohdy nezadají s díly proslulých skladatelů. Do svého programu zařadili skladby, které doprovázely velikonoční období v 17. a 18. století. V úvodních skladbách zněla pomalá kontemplativní hudba vážící se k období od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty, kterou potom vystřídaly rychlejší tóny oslavující Zmrtvýchvstání.

Zazněla skladby renesančních autorů Nicolause à Kempise (Vlám) a Michelangela Galilea (bratr proslulého astronoma) a barokních mistrů Arcangela Corelliho, Johanna Heinricha Schmelzera a Franze Ignaze Bibera.
Příjemným překvapením byly dvě autorské skladby Václava Návrata, Nigredo a Štěstí. Zatímco první z nich svými vážnými až truchlivými tóny ztvárňuje motiv Ukřižování, druhá se už vesele hlásí k probouzejícímu se jaru.
Po dlouhém aplausu publika přidali pánové jako přídavek závěr z Vivaldiho Zimy, aby se symbolicky rozloučili s tímto již snad odcházejícím roční obdobím.

Použitá foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se