Mníšecký kostel zažil Mozartovu korunovační mši

Mníšecký kostel zažil Mozartovu korunovační mši

V jednu chvíli se do presbyteria vešlo přes 40 interpretů

Úžasný kulturní zážitek čekal na všechny, kteří přišli v nedělní podvečer 19. května do kostela sv. Václava, aby si vychutnali SVATODUŠNÍ KONCERT. Konal se u příležitosti velké křesťanského svátku: seslání Ducha svatého (Letnice).


Koncert byl rozdělen do třech bloků. Milé vystoupení dětského souboru Schola, který působní při farnosti a vede ho sbormistryně Pavla Nováková. Duchovní písně, tematicky laděné ke svatodušním svátkům, v podání Mníšeckého chrámového sboru pod vedením sbormistra Jana Krejčího. Mozartova Korunovační mše C dur ve společném podání orchestru, Mníšeckého chrámového sboru a sólistů – dirigoval Jakub Kydlíček.  Celkem se v presbyteriu vystřídalo 54 interpretů + varhanice na kůru.

Vrcholem koncertu byla monumentální latinská KORUNOVAČNÍ MŠE C DUR, slavné duchovní dílo hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta, který ji zkomponoval pravděpodobně v roce 1779. Poprvé svému původnímu účelu posloužit o 13 let později při korunovaci posledního panovníka Svaté říše římské národa německého Františka II. Publikum ve zcela zaplněné kostelní lodi tak mělo jedinečnou možnost se pomyslně přenést do Císařské katedrály ve Frankfurtu nad Mohanem, kde se císařská korunovace v roce 1793 konala.
Nadšené obecenstvo, které zaplnilo téměř všechna místa v lavicích, odměnilo na závěr interprety zaslouženým několikaminutovým potleskem ve stoje.

Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se