V rámci rodinného festivalu ŠTRŮDL se již počtvrté konalo klání amatérských pekařů a pekařek o nejlepší závin. .
V sobotu 7. září dopoledne se mníšecká Farní zahrada proměnila v místo sousedského setkání. Své sladké i slané výrobky sem přinášeli soutěžící, do kreativní dílny výtvarnice Daniely Doubkové se zapojovaly děti, zatímco jejich rodiče si přišli s přáteli a známými pohovořit u lahodné kávy a výborných soutěžních i nesoutěžních laskomin. K pohodové atmosféře přispěla Příležitostná kapela.
Do soutěže bylo přihlášeno 12 sladkých a 4 slané štrúdly (dosud nejvyšší počet), jejichž obsah hýřil kreativitou tvůrců. Hodnotící komise, která všechny štrúdly poctivě ochutnávala, ve složení Margerita Oliinyk, P. Jan Dlouhý a Michal Moučka, neměla vůbec snadnou roli, protože všechny soutěžní vzorky byly kvalitativně na podobné úrovni. Při klasifikaci postupovali podle mezinárodních kritérií, kde především rozhoduje chuť (tvoří až 50 % bodů), dále vzhled (20 %), textura (20 %) a kreativita (10 %). Hodnocení probíhalo samozřejmě anonymně (všechny vzorky byly očíslovány).
Vítězkou „sladké kategorie“ se stala Lucie Přádová, která do svého štrúdlu k jablkům přidala kytínská švestková povidla, jemné ovesné vločky, rozinky a skořici. Prvenství ve „slané kategorii“ získal Pavel Pajson Majer. Při jeho přípravě použil uzený sýr, zkaramelizovanou cibulku, olivový olej, balsamico a sezamová semínka na posyp. Kromě pomyslného vavřínového věnce si odnesli voucher na konzumaci na 500 Kč do Cukrárna PĚŠÍ ZÓNA zóna, resp. Malý mnich cafe.
Všechny soutěžící oceňujeme za jejich snahu a píli, výherkyni a výherci gratulujeme k úspěchu a Rorejs Mníšek děkujeme za bezchybnou organizaci!
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.
Další reportážní články věnované ŠTRŮDLU 2024:
V Pavilonu zahrála před zničením Marťany kapela PROTON
Rorejsové si pro diváky přichystali překvapení