Přijďte si poslechnout australské didgeridoo

Přijďte si poslechnout australské didgeridoo

Ondřej Smeykal při hře na didgeridoo v Arboretu Americká zahrada u Chudenic. Foto: Facebook/OndrejSmeykal

V pátek 10. července 2020 se v mníšecké kavárně Malý mnich koná koncert Ondřeje Smeykala. Jeho netradičními hudebními nástroji jsou didgeridoo a gongy.

Přijďte se zaposlouchat do podmanivého zvuku tohoto hudebního nástroje australských domorodců a nechte na sebe působit nejjemnější zvukové odstíny Ondrovy hudby, od tichých tónů až po silné zemité vibrace.
Ondřej Smeykal se hře na didgeridoo a gongy věnuje již třicet let a vyvinul si svůj osobitý styl.

Koncert začíná v 19:00.
Po 20. hodině následuje poutavá beseda o didgeridoo a Austrálii.

Vstupné je 290 Kč

Australský domorodý nástroj didgeridoo zaznamenal v posledních desetiletí značný rozmach popularity. S ničím nezaměnitelný, podmanivý nástroj často nachází svou hudební příležitost jako exotický doprovodný nástroj v nejrůznějších žánrech a svým silným charismatem si získává srdce posluchačů celého světa. Didgeridoo tak dnes můžeme slyšet v celé plejádě variací, od rytmických nástrojů po symfonický orchestr.

Ondřej Smeykal (* 1975) je český výtvarník a muzikant, profesionální hráč a průkopník hry na australský domorodý nástroj didgeridoo a elektrodidgeridoo.
Nastoupil kdysi svou dráhu jako samouk a pro nedostupnost didgeridoo začínal své první pokusy s osvojením hry nacvičovat tehdy ještě na obyčejné papírové trubky používané k navinování koberců. Později se na necelý rok vydává do Austrálie za účelem studia aboriginského skalního malířství na univerzitě v Canbeře a studia hry na australský domorodý nástroj. Dnes se tento průkopník didgeridoo věnuje výhradně koncertním vystoupením, pořádá semináře výuky hry pro začínající i pokročilé a na základě úzkých kontaktů na australské výrobce zastává ve spolupráci s nimi i roli dovozce tradičních eukalyptových nástrojů.
Americkou organizací Didge Project byl označen jako jeden z nejlepších neaboriginských hráčů didgeridoo na světě.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se