První červnová sobota patřila v Mníšku jazzu a blues

První červnová sobota patřila v Mníšku jazzu a blues

Laco Déczi

V Amfiteátru u Káji Maříka se v sobotu 4. června konal oblíbený hudební festival BRONFEST. Půldenní festival, který pořádá Mníšečan Broněk Přibyla, je určen fanouškům a fanynkám kvalitní muziky napříč hudebními žánry. V pořadí již 7. ročník festival zasvětil jeho pořadatel jazzu a blues.

Od návštěvy této výjimečné hudební události neodradilo ani deštivé počasí a hlediště se postupně zaplnilo stovkami diváků. Na pódiu se vystřídalo pět hudebních formací, které vyznávají tyto původně severoamerické hudební styly, které vznikly počátkem minulého století.
Festival otevřelo bluesové duo Ptaszek & Bužma, které k nám přijelo ze Slezska. Profesionální hráč na foukací harmoniku a zpěvák Matěj Ptaszek patří mezi evropskou bluesovou špičku a originálním způsobem rozvíjí tradici autentického blues z delty Mississippi. Jeho kolega Luboš Bužma Khýr, původním povoláním bankovní ředitel, se kvůli praktické slepotě začal věnovat výhradně hudbě. V Mníšku se předvedl jako hráč na kytaru a dobro kytaru. Jejich převážně anglicky zpívané songy nás přenesly na americký jih poloviny 20. století.

Ptaszek & Bužma

Následovala legendární kapela Impuls, existující přes 50 let, která je jedním z průkopníků a nejkvalitnějších interpretů moderní jazzrockové hudby v ČR. Tvoří ji Zdeněk Fišer (kytara), Pavel Kostiuk (klávesy), Jaromír Helešic (bicí) a Přemysl Faukner (baskytara). Na úvod svého vystoupení zavzpomínali na zesnulého mníšeckého občana Jindřicha Bílka, který jim dělával manažera.

Impuls

Hvězdou večera byl bezesporu trumpetista Laco Dézci, na němž nebyl vůbec poznat úctyhodný věk 84 let! Se svou kapelou Celula New York předvedli jazz nejvyšší třídy s nezaměnitelným autorovým rukopisem, postaveným na kompaktní funky rytmice kulminující v energických sólech, při kterých posluchačům doslova naskakovala husí kůže. Na bicí hrál Vaico Déczi (kapelníkův syn), na klávesy Mikuláš Pokorný a na baskytaru Michael Krásný. Koncert byl navíc okořeněný Décziovým originálními komentáři. Po celou dobu ho neopouštěla dobrá nálada a bavil publikum svými vtipnými historkami.

Laco Déczi a Celula New York

Jazzové Trio Martina Kratochvíla vystupovalo v Mníšku pouze ve dvou, protože jejich spoluhráč na perkuse se zotavuje po operaci. Američan Tony Ackermann oslnil publikum nejen svou hrou na akustickou kytaru, ale i výbornou češtinou. Ke dvěma songům si na pódium pozvali hráče na foukací harmoniku Matěje Ptaszka.

Martin Kratochvíl (vlevo) a Tony Ackerman

Závěr festivalu obstaral hráč na foukací harmoniku a zpěvák Juraj Schweigert se svou kapelou The Groove Time, která patří mezi bluesovou špičku na Slovensku. Svůj repertoár postavili na swingových tanečních rytmech a směsi blues, soulu a jazzu.

Juraj Schweigert (stojící u mikrofonu) a The Groove Time

Letošní ročník festivalu Bronfest měl opět vysokou úroveň. Jeho organizátorovi a zároveň dramaturgovi Broňkovi Přibylovi patří poděkování za to, že do Mníšku dokázal přivézt nejkvalitnější tělesa naší jazzové a bluesové scény.

Diváky neodradil ani občasný déšť

Použitá foto: autor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se