Skalecká pouť oslaví 30. výročí od obnovení náboženské tradice liturgií s pražským arcibiskupem

Skalecká pouť oslaví 30. výročí od obnovení náboženské tradice liturgií s pražským arcibiskupem

Mše svaté se konají před kostelíkem sv. Máří Magdalény

Skalecká pouť má tradičně duchovní rozměr, který započal již v období baroka, kdy sem každoročně putovali věřící oslavit svatou Máří Magdalénu.

Období komunistické totality, která náboženství ani Skalce nepřála, původní smysl konání Skalecké pouti na dlouhou dobu zcela utlumilo. Obnovit náboženský rozměr Skalecké pouti se v plné míře podařilo v roce 1993, kdy před kostelíkem celebroval Mši svatou tehdejší pražský arcibiskup Miroslav Vlk. U příležitosti 30. výročí obnovy pozvala mníšecká římskokatolická farnost jako hlavního celebranta slavnostní Mše svaté arcibiskupa pražského Jana Graubnera.

Mons. Jan Graubner (* 1948) je od roku 2022 v pořadí již 37. arcibiskupem pražským a 25. primasem českým. V letech 1992 až 2022 sloužil jako 14. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský. V letech 2000 až 2010 byl předsedou České biskupské konference a znovu jím byl zvolen před 3 lety.

Mši svaté bude předcházet procesí věřících, které z mníšeckého kostela sv. Václava vyjde v 8 hodin. Procesí, které bude náboženskými písněmi doprovázet soubor historické hudby Ritornello, půjde na Skalku tradiční cestou, ulicemi Skaleckou a V Lipkách. Před kostelíkem svaté Máří Magdalény bude od 10 hodin probíhat slavnostní Mše svatá. O doprovodný hudební program během mše se postará farní kapela Familion.

Ritornello doprovázející procesí

Po mši bude následovat bude koncert MarZ duo (zpěv, kytara a trombón). Návštěvníci mohou nahlédnout do mimořádně otevřené Poustevny (od 12 do 17 hodin), v chodbě bývalého kláštera se podívat na výstavu ke 330. výročí stavby kostelíka sv. Máří Magdalény nebo se zúčastnit komentované prohlídky celého areálu. Od 14 hodin bude u 14 kapliček křížové cesty konána pobožnost.
Své výrobky budou během dopoledne ve stáncích vedle kostelíku nabízet mníšecké organizace zajišťující sociální služby: Magdaléna, o. p. s. a Domov pro seniory pod Skalkou.

MarZ duo

MarZ je někde mezi folkem, popem a jazzem. Jejím jádrem je kytaristka a písničkářka Markéta Zdeňková. Její písně se pohybují na orbitě témat od upřímných zpovědí přes žertovné hříčky až po šamanský rituál. Píše převážně v češtině a má schopnost vytvořit nápadité melodie a zároveň zachovat přirozenost svého mateřského jazyka.
MarZ duo tvoří vedle Markéty spoluzakladatel kapely trombónista a zpěvák Štěpán Janoušek, výjimečný instrumentalista současné mladé pražské (nejen jazzové) scény.

Skladbu MarZ duo „Tak trochu těhotná“ najdete na Youtube.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se