Hvězdou letošní Skalecké pouti bude kapela Buty

Hvězdou letošní Skalecké pouti bude kapela Buty

Buty

Čtvrtý červencový víkend pořádá město Mníšek pod Brdy ve spolupráci s místní Římskokatolickou farností tradiční SKALECKOU POUŤ. V sobotu a neděli 22. a 23. července 2023 ožijí Mníšek i nedaleký vrch Skalka nejvýznamnější kulturní, společenskou a náboženskou akcí regionu. Koncerty pod širým nebem, oblíbené pouťové atrakce a trh plný dobrého jídla a pití, to vše čeká na návštěvníky letošní Pouti.

Liturgická část
Skalecká pouť má tradičně také duchovní rozměr, a proto bude sobotní dopoledne věnováno pobožnostem a procesí na vrch Skalku, kde bude od 10:00 probíhat slavnostní Mše svatá celebrovaná Mons. Janem Graubnerem, arcibiskupem pražským. Procesí věřících bude z mníšeckého kostela sv. Václava doprovázet soubor historické hudby Ritornello. O doprovodný hudební program během mše se postará farní kapela Familion, následovat bude koncert MarZ duo (zpěv, kytara a trombón). Návštěvníci mohou nahlédnout do mimořádně otevřené Poustevny, v chodbě bývalého kláštera se podívat na výstavu ke 330. výročí stavby kostelíka sv. Máří Magdalény nebo se zúčastnit komentované prohlídky celého areálu. Své výrobky budou ve stáncích vedle kostelíku nabízet mníšecké organizace zajišťující sociální služby: Magdaléna, o. p. s. a Domov pro seniory pod Skalkou.

Mons. Jan Graubner

Autobus na Skalku
Pro zájemce, kteří nechtějí jít v červencovém počasí na Skalku pěšky, jsme připravili speciální autobus.
směr Skalka: vyjíždí v 9:25 ze Skalecké ulice (mimořádná zastávka před Českou poštou), v 9:30 od Domova pro seniory Pod Skalkou.
směr Mníšek pod Brdy: vyjíždí ze Skalky ve 12:05 a 14:15.

Pestrý program s hvězdami
Centrum pouťového dění, kulturní program s pódiem, se po čtyřech letech opět vrací na náměstí F. X. Svobody. Na přání mnoha obyvatel se tak na náměstí vrátí obvyklý pouťový ruch a život!
Program na pódiu začne v pravé poledne vystoupením Cimbálové muziky Štěpána Hanuše, která předvede písně nejenom z Moravy, Čech a Slovenska, ale i divoké melodie původem z Maďarska a Rumunska.
Žánrovou změnu přinese ve 14 hodin 20členný Magnum Jazz Bigband, který zahraje, zazpívá a zatančí pecky od swingu k modernějším stylům jako je jazz, funk či electroswing a nebude chybět ani filmová hudba.

Magnum Jazz Bigband


Hlavní hvězdou letošní Skalecké pouti bude legendární kapela Buty, která vznikla před 37 lety a na pódiu se představí od 16:00. Mníšeckému publiku přivezou nesmrtelné hity jako Mám jednu ruku dlouhou, Nad stádem koní, František nebo Tata.
V přestávkách mezi vystoupeními budou na náměstí svými kousky udivovat kejklíři z Divadla Kvelb. Kolem jejich Káry komediantů bude slyšet veselá muzika, vidět tanec na chůdách, žonglování, vodění marionet a spousta dalších skopičin.

Divadlo Kvelb na loňské Skalecké pouti

Programem na pódiu bude provázet mníšecká moderátorská stálice, pohotový a pohodový Jiří Hladovec.
Celé náměstí i pěší zónu zaplní velké tržiště se stánky prodejců nejrůznějších laskomin, řemeslných výrobků a dalšího pouťového sortimentu.

Farní zahrada a koncert pro seniory
Nezapomínáme ani na naše seniory, na které čeká pohodový program v poklidném prostředí pod korunami stromů na Farní zahradě. Od 10:30 je tu bude hodinu bavit muzikálový zpěvák Jaromír Adamec s programem nazvaným Pocta Waldemaru Matuškovi.

Jaroslav Adamec

Kolotoče a houpačky
Lunapark Helfer
, zábavný sektor s oblíbenými kolotoči, houpačkami, autodromem a dalšími atrakcemi a nezbytnými stánky s cukrovou vatou a gumovými hady, nejvíce potěší nejmenší návštěvníky. Pouťové atrakce budou, stejně jako v minulých třech letech, umístěny od pátku do neděle na travnaté ploše mezi Komenského ulicí a dálnicí D4. Tento model si po zkušenostech z předchozích let pochvalují nejen návštěvníci pouti, ale i sami provozovatelé atrakcí.

Dopravní omezení během Skalecké pouti najdete popsána v ČLÁNKU.

Pouťový program pokračuje až do neděle
Pokud bude počasí přát, tak si nenechte ujít tradiční Neckyádu, která se bude konat již počtrnácté a začíná ve 13:00 u Zadního rybníka. Stále ještě se hledají odvážní jednotlivci či vícečlenné posádky, které by se chtěly se svým plavidlem recesistické plavby zúčastnit! Hlásit se můžete na e-mail: katerina.podrazilova@mnisek.cz.
Děti se mohou od 15 hodin těšit na Kašpárka v dračí jeskyni, kterého k rybníku přiveze loutkové Divadlo Gustav. Je zajištěno zdarma malování na obličej. K poslechu a možná i tanci bude hrát kapela JakoDoma, která vystoupí i s vlastními vtipnými texty. O dobrou zábavu bude určitě postaráno.

Kreativitě konstruktérů plavidel se meze nekladou (Neckyáda 2020)

Skaleckou pouť 2023 zakončí koncert Chrámové rozjímání v kostele sv. Václava od 18:30 v podání dvojice Pavla Vítová Švestková (zpěv, mezzosoprán) a Hedvika Jůzová Mousa Bacha (harfa).

Vstup na kulturní program je pro všechny zdarma.

Doprovodný program zajistí i mníšecké spolky
Jako každým rokem si i pro letošní pouť připravily zajímavý doprovodný program některé mníšecké spolky.

Chovatelé organizují na louce pod Městským kulturním střediskem 63. výstavu králíků, holubů a drůbeže, která bude pro veřejnost otevřená od pátku až do neděle.
Oblibě u návštěvníků se těší také tradiční Den otevřených dveří v hasičské zbrojnici v Pražské ulici, která bude otevřena v sobotu od 9 do 17 hodin.

Hasiči se pochlubí i svým vozovým parkem

Pouťová zábava se vrací do mníšecké Sokolovny po čtyřech letech! V sobotu od 20:00 tu bude hrát osvědčená mníšecká zábavová kapela RH+Band. Vstupné činí 150 Kč, lístky jsou k dostání u obsluhy v Restauraci Sokolovna.

Na mníšeckém zámku se budou v sobotu i neděli konat Pohádkové prohlídky, které začínají v 11:00.. 

Přejeme všem návštěvníkům, aby se jim Skalecká pouť 2023 líbila a ve zdraví a dobré pohodě si ji užili!

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se