Skaleckou pouť zakončí koncert klasické hudby s harfou v mníšeckém kostele

Skaleckou pouť zakončí koncert klasické hudby s harfou v mníšeckém kostele

Chrámové rozjímání

V neděli 23. července se v mníšeckém kostele sv. Václava uskuteční od 18:30 koncert s příznačným názvem CHRÁMOVÉ ROZJÍMÁNÍ.
Koncert klasické hudby symbolicky zakončí letošní Skaleckou pouť 2023

Představí se na něm harfistka Hedvika Jůzová Mousa Bacha a mezzosopranistka Pavla Švestková Vítová.

Těšit se můžete na Smetanovu Vltavu v úpravě pro harfu, která je v tomto provedení úchvatným hudebním zážitkem. Zazní též Dvořákovy Biblické písně, s písněmi Frederica Garcíi Lorcy a Leoše Janáčka zavítáme na španělský a moravský venkov. Mezzosopranistka Pavla Švestková bude nejen zpívat, ale poví vám zajímavosti o hraných skladbách a skladatelích.
Zájemci si budou moci po skončení koncertu vyzkoušet hru na harfu.

Smetanovu Vltavu v úpravě pro harfu najdete na Youtube.

Představení interpretek:

Harfa je jedním z nejstarších hudebních nástrojů vůbec. Nástroje podobné harfě se objevují v Egyptě a Mezopotámii již v roce 3 000 před Kristem.

Pavla Švestková Vítová absolvovala Pražské konzervatoře. Je koncertní pěvkyní mladé generace, která již několik let úspěšně působí na domácích a zahraničních pódiích. Majoritně se věnuje interpretaci renesanční a barokní hudby. V jejím repertoáru je bohatě zastoupena písňová tvorba Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Petra Ebena. Věnuje se také interpretaci českých autorů 20. a 21. století a hudbě židovských „Terezínských“ autorů.

Hedvika Jouzová Mousa Bacha pochází ze slavné hudební rodiny. Již v pěti letech se začala učit hře na klavír. Harfu vystudovala na prestižních školách u světoznámých harfistek (Pražskou konzervatoř, Akademii múzických umění v Praze, Haute Ecole de Musique v Lausanne). Intenzivně se věnuje komorní i sólové dráze a spolupracuje s mladými talentovanými umělci, se kterými koncertuje jak v České republice, tak i v Německu, Francii, Švýcarsku a Maďarsku. V roce 2014 debutovala s albem Beau Soir, hudbou francouzských mistrů s houslistkou Monikou Urbanovou.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se