Skalecký areál získal sochu Fabiána, legendárního ducha Brd

Skalecký areál získal sochu Fabiána, legendárního ducha Brd

Fabián stojí za jezírkem

V neděli 21. dubna proběhne v Barokním areálu Skalka slavnostní odhalení sochy FABIÁNA.

Socha Fabiána vznikla v srpnu loňského roku na Dřevosochařském sympoziu v Mníšku pod Brdy, kde ji z dubu vytvořila výtvarnice Renata Čermáková.
Socha byla umístěna k jezírku, aby symbolicky vítala poutníky, kteří ze skaleckého areálu vchází pěšinou do brdských lesů.

Akce začíná v 15:00 a pro návštěvníky je připraven doprovodný kulturní program.
Zazpívají děti z farního sboru Schola, v klášteře bude následovat koncert pěveckého sboru Molydury. Otevřena bude budova Poustevny s barokním sousoším Pieta od Jana Brokoffa – Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo duben měsícem, kdy jsou brány památek otevřené dokořán a lidé se tak mohou podívat i do běžně nepřístupných prostor.

Fabián je legendárním duchem pohoří Brdy, který umí přivolat vichr a bouři, utopit lesy v mlze a v dešti. Tomu, kdo vstupuje do brdských lesů s čistými úmysly, neublíží, ale pytláky a zloděje dokáže nepříjemně potrápit.
Fabiánovi je přisuzována podoba tlustého vousatého mužíčka oděného v mysliveckém. V místním lidovém umění je také zobrazován v šatech z kůry a šišek.
Podle pověsti stával na vrcholu u Hostomic zvaném Baba hrad, ve kterém žil rytíř Fabián se svou ženou. Nedlouho po svatbě se v lesích pod hradem usídlila zlá čarodějka, bývalá milenka rytíře Fabiána. Nepřála mu štěstí a chtěla se pomstít, že se nestala jeho vyvolenou. Jedné noci, když nad Brdy burácela hrozivá bouřka, se čarodějka spojila s pekelnými silami a společně se jim hrad podařilo – i se všemi jeho obyvateli – zničit. Čarodějka žádala, aby se z rytíře Fabiána stal zlý duch, který bude všem škodit a kterého se budou všichni bát, ale Fabiánovo dobré srdce odolalo všem čarám a kouzlům. Rytíř sice zůstal zakletý v podobě lesního ducha, ale dobrým lidem nikdy neublížil. Občas se mu však stýskalo. Tehdy se z brdských lesů ozývalo táhlé, teskné houkání.


U čerstvě vytvořené sochy Fabiána pózují jeho autorka s místostarostkou Danielou Páterovou a Benem (2023)


Zájemci, kteří mají pohybové problémy a chtěli by se na Skalku dostat automobilem, mohou napsat o povolení vjezdu správci areálu na e-mail: lubos.kozisek@mnisek.cz.

Molydury je smíšený pěvecký soubor vystupující pod vedením sbormistryně Terezy Staňkové. Zpívají rozličné písně v různých jazycích, v dur i v moll, od čardáše po spirituál… často v originálních Tereziných úpravách za doprovodu sólových hráčů z vlastních řad. Úplně nejraději ale zpívají vlastní autorské skladby, kterých neustále přibývá.
Ukázku z jejich vystoupení najdete na YouTube.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se