Skalka hostí fotografickou výstavu o cestách po Mongolsku

Skalka hostí fotografickou výstavu o cestách po Mongolsku

Kontrast tradičního a moderního stylu

Během září 2023 vystavuje v budově bývalého kláštera na Skalce své fotografie Milan Štolba.
Výstava s názvem Mongolsko na Skalce je věnována, jak už sám název napovídá, cestování po Mongolsku, pro většinu z nás vzdálené exotické země. Prostřednictvím zajímavých fotografií se máme možnost přenést vzdušnou čarou 6 tisíc kilometrů na Dálný východ a poznat tuto tajemnou zemi a její obyvatele.


Vernisáž fotografické výstavy proběhne v neděli 3. září od 14:00.

Milan Štolba (* 1955), žije v Dolních Břežanech.
Jeho profesí je IT, zejména zavádění informačních a multimediálních technologií do vzdělávacího procesu. V tomto oboru také působil v řadě zemí včetně Mongolska.
Je absolventem Pražské fotografické školy, kde se připravoval u skvělých fotografů a teoretiků fotografie. Na této škole také sám působil jako pedagog a vyučoval skladbu obrazu a jednotlivé fotografické žánry.  Profesionálně se věnuje fotografii od roku 2002.

Proč jste si k fotografování vybral právě Mongolsko?
Přestože je fotografie jednou z mých profesí, nebyla tím primárním cílem. Pracoval jsem v Mongolsku pět let na podpoře zavádění nových digitálních technologií do výuky na mongolských odborných školách a učilištích. Měl jsem tak možnost projet celou ohromnou zemi a pracovat ve všech dvaceti regionech i v hlavním městě Ulánbátaru. Dokumentování každodenního života na fotografiích umožnilo uchovat jednotlivé obrazy mongolské mozaiky a zprostředkovat tak inspirativní a unikátní prostředí ostatním.

Co Vás během pobytu v Mongolsku zaujalo nejvíce?
Při přejíždění mezi odlehlým venkovem a Ulánbátarem jsem si uvědomil rozsah změn v mongolském způsobu života, ke kterému došlo během několika posledních desetiletí. Zatímco prarodiče žijí na venkově v jurtě se svými stády a ve zdánlivém nepohodlí, jejich vnoučata studují v Ulánbátaru obklopeni vším moderním, digitálním a virtuálním. A také příroda, nekonečnost a liduprázdnost mongolské krajiny a zdánlivá blízkost mongolského nebe. Tento pocit se nikde v hustě zalidněné Evropě nedá zažít.

Proč by se měli lidé na Vaši výstavu přijít podívat?
Na výstavě uvidí průřez mongolskou historií, současností, různorodou krajinou, přírodou i zvyky a tradicemi Mongolů. Nejsou to fotografie z dovolené ani z expedice do jednoho místa. Počítadlo naježděných kilometrů se zastavilo daleko za číslem sto tisíc. Fotografie jsem vybral z mnoha tisíc pořízených snímků a pokrývají celé Mongolsko. Ty, které nahlížejí do soukromého života Mongolů, mnohdy vznikly jen díky osobním přátelstvím s mongolskými kolegy a dlouhodobému pobytu v této pozoruhodné zemi.

Milan Štolba na vernisáži ve skaleckém klášteře

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se