Skotský sbor si užil vystoupení v mníšeckém kostele

Skotský sbor si užil vystoupení v mníšeckém kostele

V sobotu 15. října v 18 hodin zazněly v kostele sv. Václava hlasy více než 30 mladých lidí, kteří tvoří studentský pěvecký sbor George Heriot’s Senior Chamber Choir. Koncert pořádalo Město Mníšek pod Brdy a zdejší Římskokatolická farnost díky spolupráci s agenturou The Prague Concert Co.

Bylo to báječně. Ve Vašem kostele je skvělá akustika, umožnila nám zvuk sboru převést excelentně. Je to krásný kostel, “ řekla po koncertě sbormistryně Judith Buttars.

Jak v rozhovoru pro mníšecký Zpravodaj uvedla, sbor pořádá vystoupení jen na pozvání a z mnoha sborů, které fungují při George Heriot’s School v Edinburghu, je jediným, který se zaměřuje pouze na církevní hudbu. Během turné, v jehož rámci zavítali jeho členové i do Mníšku, mají podle ní výjimečnou příležitost pochopit smysl písní v kontextu odpovídajícího prostředí, což jim běžné školní koncerty neumožňují. „Při vystoupeních v Praze nebo Paříži zažijí hudbu tam, kam patří. Líbí se jim to a užívají si to,“ řekla Judith Buttars.

Na koncertě měli návštěvníci možnost vyslechnout skladby a capella i v doprovodu mníšeckých varhan (varhaníkem byl Graham Maclagan), písně sborové jako My Lord has come od Willa Todda i sólo přímo z varhanního kůru – Come Paride vezzoso z Donizettiho opery Nápoj lásky.

Komorní sbor George Heriot’s School sestává ze žáků druhého stupně základní školy a gymnázia, z nichž většina studuje hudbu jako svůj profilový předmět. Mnozí jsou ceněnými členy celonárodních souborů, jako je například Skotský národní sbor mládeže. Jak uvádí informační materiál školy, po 350 let byla George Heriot’s School jednou z nejuznávanějších škol ve Skotsku a v současné době se těší mimořádnému úspěchu už jako soukromá škola pro chlapce a dívky. Je určena pro děti ve věku tří až osmnácti let, jimž se snaží nabízet mimořádnou péči a vést je k disciplíně. Podporuje zvláště zodpovědnost, touhu po pokroku a lásku k učení.

Více informací viz www.george-heriots.com.

Video s ukázkami z koncertu a rozhovorem se sbormistryní (v angličtině):

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se