Třetí srpnovou sobotu se v Mníšku koná hudební festival BRONFEST 2021

Třetí srpnovou sobotu se v Mníšku koná hudební festival BRONFEST 2021

V sobotu 21. srpna 2021 se v Amfiteátru U Káji Maříka v Mníšku pod Brdy koná v pořadí již 6. ročník půldenního hudebního festivalu BRONFEST.

“V Mníšku pod Brdy bydlím již několik let a mám to tu rád. Líbí se mi tu. Když k tomu přidám výhled na úžasný podzámecký amfiteátr a k tomu skvělou restauraci U Káji Maříka s ještě skvělejšími hochy, kteří ji obhospodařují, tak už byl jenom krůček k rozhodnutí udělat něco, co ,,možná“ tomuto městečku chybí. Hudební festival. Alespoň půldenní. A přátelé tady je již 6. ročník! Přijďte podpořit úžasné muzikanty na místo s úžasným geniem loci,” zve na letošní ročník multižánrového festivalu jeho organizátor Broněk Přibyla.

Program festivalu:
15:45 – XAVIER BAUMAXA
16:45 – TROMBENIK
18:15 – ZVA 12-28 BAND
19:30 – BLAŽENKA
20:45 – VLTAVA

Vstupenka stojí 300 Kč (pro osoby nad 15 let).
Vstupenky si může zakoupit on-line na stránkách TicketStream nebo přímo na místě těsně před festivalem.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu BRONFEST 2021.

Představení interpretů:

XAVIER BAUMAXA je buránek regionálního charakteru, se stále větším geografickým a mezigeneračním přesahem. Své písně skládá zpravidla při různých rytmických činnostech jako je: sekání dříví, máchání křovinořezem, chůze v terénu, plavání kraulem či naznak, zatloukání hřebíků hundrtfýrcych – stovek, natírání plotu tixotropní lazurou, kopání ilegálních trativodů, přejíždění středové dálniční přerušované čáry a to hlavně v noci, cvakání zuby po přejetí dvojité nepřerušované čáry a to hlavně nad ránem, v neposlední řadě také poslouchání praskotu krbu, které je však arytmické, takže je to sporné…

 

 

TROMBENIK se nechal zmámit klezmerovou hudbou v roce 2001. Každý z pánů přišel z kapely provozující žánr zcela odlišný. Pod maskou Trombeniku se tak skrývá rocker, folklorista, středověký trubadůr, alternativní polykač střídajících se různých taktů, folkař, funkyman i ethnovlnař.
Jejich barevná hudební minulost určuje styl a směr, jímž kapela kráčí. Klezmerové melodie (písně židovských hudebníků z východní Evropy a z Ameriky) z 19. a 20. století jsou jim základem. A ty sytí hoši jazzem, balkánským duchem, cikánskou nespoutaností, latinskoamerickým rytmem, zastřešují ethnoklenbou a nabíjejí rockovou municí.
Charakteristický zvuk kapele dodává pětice nástrojů: klarinet, housle, bendžo, kontrabas a bicí. Zpívá se v angličtině přistěhovalců z Evropy a v jidiš.
Kapela hraje ve složení: Karel Bělohradský (kontrabas), Radek Rýda (banjo), Vojtěch Pošmourný (housle), Josef von Dráček (klarinet) Adam Krejčík (bicí).

 

ZVA 12 – 28 BAND byl založen před 31 let. Aktuální sestavu kapely tvoří personálně stabilizovaný tým okolo zakladatele, lídra, autora skladeb, kytaristy a zpěvákaNorberta Červenáka. Po celou dobu existence kapely se mu o basový kontrapunkt stará jeho bratr Laco Červenák a více než 15 let mu rytmicky kryje záda hráč na bicí Petr Krško.
Svou interpretací a tvorbou kapela výrazně vybočuje z typického středoevropského blues-rockového klišé. Jejich tvorba je ovlivněna, kromě typické bluesové modality také slovenským folklórem. Texty Norberta Červenáka jsou inspirované příhodami, radostmi i strastmi běžného života, umocněné typickým zvolenským jazykovým koloritem a humorem.

 

BLAŽENKA je pražská rocková skupina, která vznikla v roce 1989. Touha prezentovat se, i mediálně, vyústila v roce 1995 v natočení CD. Po marném hledání vydavatele jsme jej v roce 1996 vydali na vlastní náklady a v Akropoli pokřtili. Místo toho, abychom začali pořádně hrát, jsme se v roce 1997 rozešli.
Dohromady jsme se opět dali v roce 2001, na popud neutuchajícího zájmu publika o náš muzikantský osud a při příležitosti jednoho životního jubilea. V roce 2004 odjel zpěvák Broněk Přibyla pracovat do zahraničí a Blaženka si dala další přestávku.
Po návratu Broňka z ciziny se daří kapelu obnovit na podzim roku 2010. Hraje v sestavě:
Broněk Přibyla (zpěv), Martin Žďánský (housle), Petr Smutný (kytara), Aaron Rulseh (kytara, alt-sax), Aleš Řezáč (klávesy), Ondra Parpel (basa), Míra „Pekáč“ Pekař (bicí).
Část jejich vystoupení z Malostranské besedy (2016) si můžete prohlédnout na Youtube.

Rocková kapela Blaženka

 

VLTAVA je česká hudební skupina, která existovala v letech 1986–2003 a svou činnost obnovila v roce 2010. Jejím zakládajícím a ústředním členem, frontmanem a autorem naprosté většiny repertoáru je Robert Nebřenský. Vltava je považována za jednu z nejoriginálnějších českých rockových skupin, je pro ni typická kompoziční nápaditost, složitá a pestrá instrumentace a básnické, někdy surrealistické texty. Jedním z poznávacích znamení je také osobitý pěvecký projev Roberta Nebřenského. Tvorba kapely vtipně kombinuje všemožné rockové a popové styly a často se pohybuje na hraně parodie.
V sestavě nové Vltavy (od roku 2010) jsou původní Robert Nebřenský (kytara, zpěv) a František Svačina (klávesové nástroje). Novými členy pak jsou Tomáš Uhlík (basa), Ondřej Pomajsl (bicí) a Ondřej Klímek (dechové nástroje).

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se