Třináctou Neckyádu vyhráli kluci na Ponorce. Za sebou nechali dvoje necky

Třináctou Neckyádu vyhráli kluci na Ponorce. Za sebou nechali dvoje necky

Ponorka dorazila do cíle jako první

Již potřinácté zakončovala venkovní program Skalecké pouti oblíbená NECKYÁDA.

Tentokrát se závodů na Zadním rybníku zúčastnila tři plavidla, všechna podomácku vyrobená a oplývající mnohoznačnými názvy: Ponorka, Cesta do pekel a Poslední koupel.
Hned po startu šla do čela Ponorka se čtyřčlennou posádkou a své vedení si udržela až do cíle. Z vítězství se po zásluze radovali Matěj, Honza, Vojta a Kuba. Kluci se Neckyády s vlastnoručně sestaveným vorem zúčastnili už potřetí a pokaždé se radovali z výhry.
„I když jsme slyšeli, že za první místo je sud piva, tak nám bylo hned od začátku jasné, že si pádlujeme pro dort,“ poznamenali k cenám ještě nezletilí kamarádi.
Druhé skončily velké necky s názvem Cesta do pekel s lodivodem Danielem Smolkou ze Stříbrné Lhoty, který svou účast komentoval: „S tím, že dneska pojedu Neckyádu jsem vůbec nepočítal, ale protože mám nižší hmotnost než jejich konstruktér, tak jsem dostal důvěru já.“ Příď necek zdobila rohatá lebka, patřící podle jejich konstruktéra, farmáře ze Stříbrné Lhoty Libora Čermáka, koze, která si před lety dokonce zahrála v divadelní hře Postřižiny uváděné v Amfiteátru Hostince u Káji Maříka! O jejím dalším osudu ovšem později rozhodla nesnášenlivost s ostatními obyvatelkami kozího výběhu.
Plavidlo pojmenované Poslední koupel s lodivodem Markem Sovou z nedaleké osady Na pískách, dostálo svému názvu a už po pár metrech úporného, leč marného pádlování šlo ke dnu. Výkon svých necek hodnotil s úsměvem: „Původně jsem samozřejmě počítal s vítězstvím, ale nakonec jsem byl rád, že jsem se neutopil.“
Budoucnost zúčastněných plavidel bude podle Libora Čermáka záviset na vývoji situace na trhu s energiemi: „Všechny teď uskladníme na statku, a pokud nebude nouze o palivo, tak příští rok na Neckyádu vyrazí znovu.“

Poslední dodělávky před startem
Krátce po startu
Necky Poslední koupel šly ke dnu
Šťastní výherci se dvěma dorty od Pekařství a cukrářství Jarolímek
Na druhého v pořadí čekal pětilitrový soudek Kytínské dvanáctky
Soudek Kytínské dvanáctky potěšil i třetího v pořadí

Přehlídka dravých ptáků
Přítomné diváky potěšil zajímavý program s dravými ptáky, který do Mníšku přivezli manželé Kolomazníkovi z pražské záchranné stanice živočichů Penthea. Dravce mohli vidět při ukázkách letu, krmení i lovu s atrapou lišky. Postupně se představilo 13 dravců, z nichž největší byl šestikilový sup krahujový, naopak nejmenší poštolka obecná. Zaslouženému obdivu se těšila především samice orla bělohlavého jménem Helenka, která se narodila před 13 lety v liberecké ZOO.

Majestátní orel bělohlavý, symbol Spojených států amerických

O dobrou náladu se po celé odpoledne starala folk a country kapela Nawostro.
Akci uváděl pohotový a pohodový moderátor Jirka Hladovec.

Kapela Nawostro spolu hraje už téměř 20 let

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se