Hvězdou letošní Skalecké pouti bude Janek Ledecký

Hvězdou letošní Skalecké pouti bude Janek Ledecký

Janek Ledecký

Čtvrtý červencový víkend pořádá město Mníšek pod Brdy ve spolupráci s místní Římskokatolickou farností tradiční SKALECKOU POUŤ. V sobotu a neděli 23.–24. července 2022 ožijí Mníšek i nedaleký vrch Skalka nejvýznamnější kulturní, společenskou a náboženskou akcí regionu. Koncerty pod širým nebem, oblíbené pouťové atrakce a trh plný dobrého jídla a pití, to vše čeká na návštěvníky letošní Pouti.

Po dvou letech konečně neovlivňuje naše životy covid, a tak si budeme moct letošní Skaleckou pouť pořádně užít! Už žádné respirátory, žádné kontroly u vstupu, žádná potvrzení o bezinfekčnosti!
Skalecká pouť se vrací do normálu a my se můžeme těšit na bohatý a pestrý program, který si pro nás letos mníšecká radnice připravila.

Original Vintage Orchestra

Liturgická část
Skalecká pouť má tradičně také duchovní rozměr, a proto je sobota věnována pobožnostem a procesí na vrch Skalku, kde bude probíhat slavnostní Mše svatá celebrovaná P. Jaroslavem Jáchymem Šimkem, premonstrátem ze Želivského kláštera.
Procesí bude z mníšeckého kostela sv. Václava doprovázet soubor historické hudby Ritornello. O doprovodný hudební program se na Skalce postará rodinná kapela Familion, komentované prohlídky barokním areálem zajistí pan Petr Kunt. Po Mši svaté bude v interiéru kláštera následovat koncert komorní hudby v podání dua Acoustic Stories (housle a kytara). Odpoledne bude mimořádně otevřena Poustevna se sousoším Pieta od barokního mistra Jana Brokoffa.
Své výrobky budou ve stáncích vedle kostelíku nabízet mníšecké organizace zajišťující sociální služby: Magdaléna, o.p.s. a Domov pro seniory pod Skalkou.


Pro zájemce, kteří nechtějí jít v červencovém počasí na Skalku pěšky, jsme připravili speciální autobus:

  • Směr Skalka: vyjíždí v 9:25 z náměstí F. X. Svobody, v 9:30 od Domova pro seniory Pod Skalkou.
  • Směr Mníšek pod Brdy: vyjíždí ze Skalky ve 12:05 a 14:15.

Leona Šenková

Pestrý program s hvězdami
Program v předzámčí začíná v sobotu ve 12:30 a je sestaven tak, aby oslovil všechny věkové kategorie. Hudební odpoledne zahájí svým koncertem rockerka Leona Šenková, která se do povědomí diváků dostala svou účastí v soutěži Česko Slovenská Superstar v roce 2009.
Následuje osvědčená kapela KEKS, která už na rockové scéně figuruje neuvěřitelných 41 let a jejich ploužák s názvem Víš již prakticky zlidověl.
Hlavní hvězdou letošní Skalecké pouti bude zpěvák, kytarista a skladatel Janek Ledecký, který čtyři dny po naší pouti oslaví kulatiny. Během jeho vystoupení nebudou chybět letité hity jako Právě teď, Na ptáky jsem krátký nebo Proklínám.
Žánrovou změnu přinese šestnáctičlenný big band Original Vintage Orchestra. V rytmu swingu zahrají a zazpívají zaranžované písně Bruno Marse, Amy Winehouse, Visacího zámku nebo například Tří sester.
Naprostá pecka čeká obecenstvo na závěr programu, protože na mníšecké pódium vystoupí excentrická Jana Uriel Kratochvílová s kapelou Illuminati.ca. Vystoupení této zpěvačky s unikátním hlasem a originálním projevem slibuje neopakovatelný zážitek.
Programem v předzámčí bude provázet mníšecká moderátorská stálice, pohotový a pohodový Jiří Hladovec.

KEKS

Program na náměstí
Stranou dění nezůstane ani náměstí F. X. Svobody. Prostor před Albertem bude po celou sobotu pro automobilovou dopravu uzavřen!
Celou pěší zónu pod kostelem budou až k Albertu lemovat stánky prodejců nejrůznějších laskomin, řemeslných výrobků a dalšího pouťového sortimentu.
O rozruch vedle kostelní zdi se třikrát během odpoledne postarají ozbrojenci ze skupiny scénického šermu Artus Thor, kteří budou mezi sebou svádět nemilosrdná rytířská klání. Nejmenší děti i kolemjdoucí bude bavit svými průběžnými vstupy kočovné Divadlo Kvelb s loutkami a chůdaři.

Zasazením programu na pěší zónu se vyhovělo připomínkám několika obyvatel, kteří poukazovali na to, že se pouťový ruch odehrává v posledních dvou letech převážně v předzámčí, zatímco náměstí je o něj ochuzeno.

Farní zahrada a koncert pro seniory
Nezapomínáme ani na naše seniory, na které čeká pohodový program v poklidném prostředí pod korunami stromů na farní zahradě. Celé dvě hodiny je tu bude bavit populární dechová kapela Rožmitálská Venkovanka.

Kolotoče a houpačky
Lunapark Helfer, zábavný sektor s oblíbenými kolotoči, houpačkami, autodromem a dalšími atrakcemi a nezbytnými stánky s cukrovou vatou a gumovými hady, nejvíce potěší nejmenší návštěvníky. Pouťové atrakce budou, stejně jako v minulých dvou letech, umístěny od pátku do neděle na travnaté ploše mezi Komenského ulicí a dálnicí D4. Tento model si po zkušenostech z dvou předchozích let pochvalují nejen návštěvníci pouti, ale i sami provozovatelé atrakcí.
Děti směřující do lunaparku se budou moct cestou zapojit do kreslení na chodník, které bude probíhat v prostoru před Pavilonem.

Jana Uriel Kratochvílová

Pouťový program pokračuje až do neděle
Do příjemného prostředí farní zahrady si jistě najdou cestu rodiny s dětmi na nedělní dopolední pohádku o Zlatovlásce v podání Divadla Liberta.
Pokud bude počasí přát, tak si nenechte ujít tradiční Neckyádu, která se bude konat již potřinácté u Zadního rybníka. Stále ještě se hledají odvážné posádky, které by se chtěly se svým plavidlem recesistické plavby zúčastnit! Hlásit se můžete na e-mail: lubos.kozisek@mnisek.cz. K poslechu a možná i tanci bude hrát folková kapela Nawostro, na děti čeká napínavé vystoupení krotitele dravých ptáků.
Skaleckou pouť 2022 zakončí podvečerní koncert v kostele sv. Václava v podání dvojice Jiří Sycha (housle) a Filip Dvořák (cembalo), která nás seznámí se stopami folkloru v barokní hudbě.

Doprovodný program zajístí i mníšecké spolky
Jako každým rokem si i pro letošní pouť připravily zajímavý doprovodný program některé mníšecké spolky.

Vstup na kulturní program je pro všechny zdarma.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se