Uklízeče knihovní zahrady potěšily Tajemné sovy

Uklízeče knihovní zahrady potěšily Tajemné sovy

Sovy si mohli všichni pohladit po jejich jemném peří. Foto: Dina Rišianová

V sobotu 2. dubna se v rámci akce Uklízíme Mníšek, připojte se k nám, uklízelo také na zahradě městské knihovny. Po úklidu v mrazivém odpoledni zahřál všechny rozdělaný ohýnek a hlad zahnaly opečené buřty.
Příjemným překvapením byl program s názvem Tajemné sovy, který si připravili členové pražského spolku Penthea, provozujícího záchrannou stanici pro handicapované volně žijící živočichy*. Do Mníšku přivezli v bedýnkách (připomínají sovám dutinu stromu) 10 druhů sov, z nichž největší byl výr velký vážící dva kilogramy, nejmenší byl naopak výreček malý se 100 gramy. Diváci se dozvěděli spoustu zajímavých informací ze života jednotlivých druhů sov a mohli si je i pohladit po jejich jemném peří na bříšku.

* Prezentované sovy nebyly handicapované, ale vylíhly se z vajíček už v záchranné stanici. Na členech spolku je pak jejich výcvik, aby je pak mohli případně vypustit do volné přírody.

Puštík bradatý
Sovice sněžní
Výr velký
Výreček malý
Puštík obecný

Sovy nebyly vybrány pro akci v knihovně náhodou, ale jako symbol moudrosti, kterým je pro lidi už od dob antiky. Viděli ji tak i staří Řekové: bohyně moudrosti Athéna je často zobrazována právě se sovou, která se stala i symbolem řecké metropole. V bajkách jí pak bývá přisuzována role moudrého soudce.

Akce se konala v rámci Mníšeckého ekologického dubna.

Použitá foto: autor (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se