V Pavilonu jsme na židovské spoluobčany vzpomínali zvesela při muzice a tanci

V Pavilonu jsme na židovské spoluobčany vzpomínali zvesela při muzice a tanci

Roztančený Pavilon

Po slavnostních pietních aktech, které se konaly před budovou městského úřadu, pokračoval program ve velkém sálu mníšeckého Pavilonu.

Zatímco dopolední program byl vyhrazen pietě, odpoledne bylo věnováno židovským tradicím a zvykům, gastronomii, hudbě i tanci. Chtěli jsme na židovské spoluobčany zavzpomínat také zvesela, prostřednictvím jejich každodennosti, jejich radostí i povinností, které prožívali.
Tříhodinový program zahájil spolek Besamim, který Pavilon doslova roztančil. Po ukázkách izraelských lidových tanců následoval workshop, do kterého se zapojily desítky tancechtivých divaček i několik odvážných mužů. Výhodou bylo, že se jednalo veskrze o kruhové tance, takže si nikdo nemusel hledat partnera do páru. Jak jsme se z úvodního slova tanečního mistra dozvěděli, izraelské tance probíhají především v kruhu s různým držením rukou tanečníků, neboť kruh symbolizoval pro židovské osadníky jednotu a společné odhodlání budovat vlastní zem – Izrael.

Prezentace židovských tradic a obyčejů

Po temperamentních tancích se diváci uklidnili při zajímavé přednášce judaistky Jindřišky Rosenbaumové, která je vtáhla do tajů židovských tradic a zvyků. Vysvětlila jim symboliku židovských svátků jako jsou například Chanuka, Pesach, Purim nebo Roš ha-šana. Přiblížila detaily svatebního i pohřebního obřadu i iniciační úkony při uvedení chlapců a dívek mezi dospělé. Prezentace vrcholila ochutnávkou židovských jídel, diváci si pochutnávali na: šouletu, laktes, Hamanových uších nebo baba ganuš. Lektorka jim vyjmenovala složení jednotlivých pokrmů i zvyklosti, u příležitosti kterého ze svátků se servírovaly v židovských domácnostech. Všechny pokrmy připravila, podle originálních receptů z připravované „Židovské kuchařky“ Jindřišky Rosenbaumové, kavárna a bistro Tady & Teď.

Trombenik

Vzpomínkovou akci zakončil koncert klezmer kapely Trombenik, která je považována za nejlepšího interpreta tohoto specifického hudebního žánru v České republice. Klezmer je hudební žánr světské židovské hudby, který vznikl v 19. a 20. století a vychází především z taneční hudby určené pro svatby a jiné oslavy. Zpívalo se jidiš i anglicky, každou s písní vtipně uvedl frontman kapely. Divoké rytmy vyluzované klarinetem, houslemi, basou, banjem a bicími roztančily zejména ženskou část publika, ale koncert si užívali všichni. Jejich prostřednictvím jsme se pomyslně ocitli na židovské oslavě kdesi v Haliči počátkem minulého století a zakusili atmosféru, kterou lidé prožívali u veselé muziky a v tanečním kole.

V Pavilonu bylo po celou dobu veselo, a tak to má být. Také díky tomu zažil Mníšek důstojnou vzpomínku na židovské spoluobčany, kteří žili tu s našimi předky žili téměř dvě století.

Foto: Lenka Živná
Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

Akce byla finančně podpořena Nadačním fondem obětem holocaustu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se