V Pavilonu vyřešilo pět žen svá trápení

V Pavilonu vyřešilo pět žen svá trápení

Pět žen = pět různých osudů

První dubnovou sobotu přijel do mníšeckého Pavilonu divadelní soubor Gaudium z Radotína s hořkou komedií KURZ RUČNÍCH PRACÍ. Příběh vypráví osudy pěti žen různého věku z jednoho paneláku.

Osamělá Kateřina pozve čtyři sousedky, které se vzájemně sotva znají, do svého bytu, aby společně trávily čtvrteční večery při ručních pracích. Cílem pravidelných setkání pěti sousedek není jenom osvojit si techniku dekupáže nebo se naučit plést košíky z proutí. Přátelská a komunikativní Kateřina chce lidi spojovat: „protože každý přece potřebuje přátele“.
Výrazně mladší Niki je excentrická slečna, která se nestydí používat obhroublé výrazy a „bavit“ ostatní svými sexuálními zážitky, i když je nikdo nechce slyšet. Nepřístupná až nerudná Gizela nestrpí, aby ji kdokoli oslovoval křestním jménem, natož tykal. Distinguovaná Monika ráda vypraví o svém úžasném manželovi, se kterým cestují a oddávají se finančně náročnějším sportům. Tichá a skromná Eliška nemá na sebe čas, protože se stará o dvě děti své pracovně vytížené sestry. První kurz je spíš seznamovací a sousedky nemají problém říct si do očí, co si o té druhé myslí, i když pravda dokáže opravdu bolet.
Kurz ručních prací ovšem zafunguje báječně jako psychoterapie a na druhé lekci se všechny sousedky otevřou. Kateřinu trápí samota, protože jí zavřeli syna, který se chytil špatné party a opustil ji i manžel-podnikatel. Oběť dlouhotrvajícího domácího násilí Gizela přijde s monoklem a rukou v sádře, protože ji manžel opět fyzicky napadl. Rozhodla se ale už nemlčet a vše nahlásit policii, která donutila agresora opustit byt a sama plánuje konečně rozvod. Niki se přizná, že ji chlapi mají jen pro zábavu a pak odejdou, přitom ona chce kvalitní vztah. Monika nachytá svého sportovního maniaka v jejich posteli s výrazně mladší asistentkou, a tak pozná, že už ji ve vztahu nic nedrží. Obětavá Eliška se rozhodne poprvé nevyhovět sestře a odmítne hlídat děti po dobu jejího dvouletého pracovního bytu v zahraničí, protože chce sama žít svůj vlastní život, najít si partnera a pořídit si s ním své děti.
Vyzpovídáním se ze svých trápení a traumat ze sebe setřesou „těžkou deku“ a se skleničkou vodky s džusem v ruce se rozhodnou odjet společně na letiště a hurááááááá do vysněného Ria de Janiera.
Hořká komedie nakonec skončí happyendem, protože všech pět sousedek se osvobodí a rozhodne se začít žít konečně podle svých představ.

Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se