Za svatým Mikulášem se vydalo na 200 dětí

Za svatým Mikulášem se vydalo na 200 dětí

Svatý Mikuláš s Anděly

Na mikulášskou stezku s nadílkou se vydalo odhadem 200 malých dětí (většinou ještě školou nepovinných) v doprovodu rodičů s rozsvícenými lucerničkami

Na mikulášskou stezku s nadílkou se vydalo odhadem 200 malých dětí (většinou ještě školou nepovinných) v doprovodu rodičů s rozsvícenými lucerničkami. Putování začínalo se setměním a sněhová nadílka, v minulých ročnících neobvyklá, vyčarovala doslova pohádkovou atmosféru. Start i cíl stezky, která se obtáčela přes Nádražní ulici, Malé náměstí a ulici Terezie Wágnerové, byl ve vratech Farní zahrady, kde se příchozích ujali ochotní Andělé. Na účastníky stezky čekalo šest stanovišť s krátkým povídáním o tradici svatého Mikuláše a s lístečky, na kterých bylo napsáno vždy jedno písmeno. Správné sestavení písmen dalo výslednou tajenku. Pouze ten, komu v tajence vyšlo slovo KAMARÁDI (uhádli nakonec všichni), byl Anděly vyslán na další putování ke kostelu sv. Václava.
Před železnou brankou, kudy měli ke světci pokračovat, narazili na čertovskou sluj s ohněm pekelným, u kterého poskakovalo pět malých čertů. Pod slibem otevření branky dávali příchozím zlomyslné otázky, aby na ně nemohl nikdo odpovědět. Umravnil je až Anděl, který čertíky zahnal a dětem branku otevřel „zlatým“ klíčem. Dál už jim po zasněžené cestě ukazovaly cestu rozsvícené louče. V kapli je dva Andílci naučili krátkou básničku, nezbytnou pro předstoupení před svatého Mikuláše: „Kdo to klepe, bílý pán, Mikuláš dnes přišel k nám. Anděl a čert přišli s ním, zjistit, jestli nezlobím.“ Děti pak pokračovaly ven pod vánoční strom, kde už na ně čekal svatý Mikuláš s biskupskou mitrou na hlavě a berlou. Po odrecitování naučené básničky dostaly děti za odměnu od Andělů balíček se sladkou výslužkou. S některými světec vlídně promluvil, řada dětí se chtěla se světcem majestátní postavy vyfotografovat. Všichni si mikulášskou stezku, i přes mrazivé počasí, báječně užili.

Velmi podařený hodinový program zorganizovala mníšecká Římskokatolická farnost a spolek Oáza.

Další fotografie najdete na mníšeckém facebookovém profilu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se