Začátek adventu jsme přivítali pod vánočním stromem

Začátek adventu jsme přivítali pod vánočním stromem

Vánoční strom rozsvícen

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí si nenechaly o 1. adventní neděli ujít stovky lidí.

Než došlo k rozsvícení vánoční výzdoby, mohli si diváci užít 90minutový kulturní program na pěší zóně pod kostelem. Kromě hudebních a tanečních vystoupení tu na ně čekaly i stánky s občerstvením (hlavně čaj a svařák přišly v mrazivém počasí vhod) a rozličným zbožím, vhodným ke koupi jako vánoční dárek (výrobky z levandule nebo trička s originálním potiskem od místní výtvarnice).

BDS Academy v akci


Kulturní program pod vánočním stromem zahájily malé tanečnice z BIOS fitu, které předvedly sestavu na hudbu z pohádky Popelka. Následovaly dvě účastnice letošního ročníku pěvecké soutěže Brdský kos, Amálka a Klárka, které své vystoupení zakončily hitem „Srdce nehasnou“. Potom je vystřídaly malé street dance tanečnice z BDS Academy se skladbou na téma Mimoni. Dětské účinkující vystřídal soubor Karmína se starými českými i moravskými písněmi a koledami, které vznikly už před několika staletími a váží se k adventnímu i vánočnímu období. Kromě oblíbených koled „Chtíc, aby spal“, „Nesem vám noviny“ nebo „Pásli ovce valaši“ zazněly v jejich interpretaci a s instrumentálním doprovodem (zobcová flétna, housle, kontrabas, klarinet, buben, tamburína a triangl) méně známé písně jako „Hopsa, pacholátka i malý děvčátka“, „“Kráva za humny oves mlátila“ nebo „Na Štědrej den jsem koukal, kde se z komína kouří“.

BIOS fit v akci

V 17:30 nastavila chvíle, na kterou netrpělivě čekalo celá pěší zóna náměstí a společně odpočítalo rozsvícení vánoční stromu. Do několika minut se do svítící vánoční výzdoby ponořily hlavní mníšecké ulice. Proslovu před rozsvícením se ujali farář P. Jan Dlouhý, místostarostka Daniela Páterová a starosta Petr Digrin, kteří všem popřáli klidné adventní období.

Část souboru Karmína

Příjemně strávený podvečer zakončil koncert Mníšeckého chrámového sboru (14 zpěvaček, 3 zpěváci a dirigent) v kostele sv. Václava, který začal nejdříve na kúru a potom, s hořícími svíčkami v rukách, sestoupil do kostelní lodi. Obecenstvu, pohodlně usazenému v kostelních lavicích (do kostela nefoukalo), nabídli repertoár složený z duchovních adventních písní, převážně českých a latinských, v úpravě capella. Na závěr si nechali slavnou anglickou kolegu „Little Drummer Boy“.
Posvátnost večera (adventem začíná pro křesťany liturgický rok) umocnilo nasvícení interiéru kostela desítkami svíček.

Mníšecký chrámový sbor

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se