Žehnání rymaňské Zvoničky

Žehnání rymaňské Zvoničky

Farář Jan Dlouhý kropí Zvoničku svěcenou vodou

Zvonička, stojící u vodní nádrže v Rymani, byla první říjnovou středu slavnostně požehnána. Tohoto obřadu se ujal kněz mníšecké římskokatolické farnosti Jan Dlouhý.

Dubová socha Zvoničky s kovovým zvonem byla vytvořena koncem srpna letošního roku na tradičním Sochařském sympoziu v Trnové. Jejím autorem je sochař Milan Bezaniuk, zvon do ní vyrobil Zdeněk Vejražka.

Zleva: Jan Dlouhý, Jiřina Romová a místostarostka Dana Dalešická, která vytvoření Zvoničky iniciovala

Farář Jan Dlouhý pronesl ke zvoničce žehnací modlitbu z benedikcionálu, prokropil ji svěcenou vodou a poklepal na zvon, který přítomní rymaňští obyvatelé (sešlo se jich přes 20) spontánně pojmenovali František (podle sv. Františka z Assisi, patrona zvířat a ochránce přírody).
Před obřadem ještě připomněl důležité funkce, které kdysi v obcích zvoničky plnily. Zvoněním v šest hodin večer, takzvaným klekáním, ohlašovaly konec práce na polích a odchod domů. Jejich zvonění svolávalo obyvatele obcí nebo v horším případě ohlašovalo nějaké neštěstí: úmrtí (umíráček), požár nebo blížícího se nepřítele.
Přejeme rymaňským, aby jim socha dělala dlouho radost a zvonili na ni jenom pro potěšení!

Žehnání (neboli benedikce) je náboženský obřad, kterým se určité věci slavnostně vyprošuje Boží požehnání k její prospěšnosti lidem.

Zvonění na zvon František

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se