Mníšecký mošt je zdrojem vitamínů, pektinu, přírodního cukru, vlákniny i antioxidantů chránících naše zdraví 

Mníšecký mošt je zdrojem vitamínů, pektinu, přírodního cukru, vlákniny i antioxidantů chránících naše zdraví 

Petr Štěpánek

Na kraji lesa pod Skalkou, v ulici s poeticky znějícím názvem V Jalovčinách, působí již 14. rokem malá moštárna, kterou provozuje Petr Štěpánek. Jako prvovýrobce, který plodiny zpracovává sám, navíc s vysokým podílem ruční práce, je řazen do kategorie farmář.

„Moštovat jsem začal v roce 2011, kdy jsem si pronajal starý zarostlý jablečný sad v Nemocnici Na Pleši. Na jednom a půl hektaru rostlo 180 ovocných stromů. Sad jsem dal do pořádku a začal ho využívat k výrobě moštů“ přibližuje začátky svého podnikání Petr Štěpánek (na fotografii) a dodává: „Po 10 letech jsem se ale sadu vzdal, protože jsem v době sklizně jablek, která je od září do půlky listopadu, neměl už čas na ostatní zákazníky. V současné době jsem tak schopen denně zpracovat až 700 kilogramů jablek.“ 

Mníšecká moštárna nabízí několik služeb: moštování pro veřejnost, moštování s pasterizací do bag in boxů z jablek zákazníka, prodej jablečného moštu a prodej jablečného cideru.
Jablka pro moštování obvykle nakupuje ze sadů, ve kterých ale letos kvůli špatné úrodě nebylo skoro nic. Tento výpadek řešil letos výkupem jablek od veřejnosti, což se podařilo a výsledkem jsou dostatečné zásoby vyrobených moštů v pětilitrových baginboxech na celý rok. Na příští rok plánuje opět výkup padaných jablek.

Moštování probíhá po umytí ovoce pitnou vodou, drcení v drtiči a lisování v hydrolisu, který je poháněn vodou a při nízkém tlaku z domácí vodárny dává čistý mošt, který již není třeba odkalovat.
Následuje jeho pasterizace na 80 °C, která moštu zajistí trvanlivost až 2 roky (při nižších teplotách zkvasí). Potom se mošt za horka stáčí do 5 litrového bag-in-boxu (z angličtiny: sáček v krabici) – vakuově uzavřeného, měkkého a pružného sáčku s kohoutkem (zabraňuje zpětnému pronikání vzduchu) v kartonové krabici. Toto balení zaručuje moštu prodlouženou trvanlivost po otevření i efektivnější přepravu.

V nabídce má jablečný mošt za 200 Kč, dále jablečný mošt s červenou řepou, jablečný mošt s černým rybízem a jablečný mošt s arónií za 250 Kč. Do jablečného moštu nepřidává ani cukr, ani vodu, ani jiné látky – jedná se 100 % jablko.Na pasterizaci pro zákazníka z vlastních jablek si z technických důvodů (kapacita pro naplnění lisu) stanovil minimální limit 10 přepravek. Zákazník má zaručeno, že várka bude z jeho jablek. Cena za jeden bag-in-box (pět litrů) z vašich jablek byla tento rok 120 Kč. Zakázku se snaží obvykle udělat do druhého dne.Kromě moštu vyrábí také jablečný cider. Standardní stojí v půllitrové láhvi 60 Kč, exkluzivní cider, v láhvi o objemu 0,7 litru, stojí 150 Kč.

Prodává ze dvora, adresa je V Jalovčinách 305. Pro mošt si můžete zajet denně (i o víkendech), doporučujeme zavolat předem na mobil: 602 314 288. Má i facebookovou stránku Mníšecký mošt. Informace můžete získat i na e-mailu: stepanek.mnisek@tiscali.cz.
Potkat stánek s Mníšeckým moštem můžete pokaždé i v Předzámčí na farmářských trzích NAJÍME SE – jejich nejbližší termín je v sobotu 14. prosince.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se