Mníšek podporuje dubnovou výzvu 10 000 kroků, zapojit se můžete i vy

Mníšek podporuje dubnovou výzvu 10 000 kroků, zapojit se můžete i vy

Ve čtvrtek 1. dubna 2021 startuje výzva 10 000 kroků, která má pomoci těm, kdo se fakt už necítí dobře kvůli své váze a chtějí nastartovat změnu.

Nedostatek pohybu nevratně poškozuje zdraví každého člověka. Chůze naopak zvyšuje obranyschopnost těla a přispívá k vyplavování toxinů. Snižuje vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol, čímž snižuje riziko mozkové příhody a dalších problémů souvisejících se srdcem. Chůze je nejlepší pro duševní kondici. Vedení města se proto rozhodlo dubnovou výzvu podpořit a připojilo se k ní.

„Výzva k tomu, aby se lidé začali hýbat mi přišla jako smysluplná, zvláště v dnešní době, která nás nutí posedávat doma více, než jsme byli dříve zvyklí. Proto jsem ji podpořila v rámci našeho města a mám radost, že Mníšek je jedním ze 13 měst, která se do ní oficiálně zapojila,“ říká místostarostka Dana Dalešická.

Věděli jste, že chůze potažmo běh je nepřirozenější lidský pohyb, který posiluje naše tělo i mysl?
Pojďme s tím něco udělat a zařaďme chůzi mezi své každodenní aktivity. Cesta do práce, pochůzky během dne, procházky s dětmi, nákupy, venčení psa i odpolední relax. Tady, a nejen zde, se skrývají četné příležitosti pro chůzi.

Kolik za den ujdete kroků? A kolik za měsíc?
Zkuste to zjistit v rámci dubnové Výzvy 10 000 kroků. Účastnit se může jakákoliv osoba starší 18 let věku, která se do výzvy přihlásí tím, že vyplní registrační formulář na stránkách www.desettisickroku.cz. Své výkony – jednorázové i celodenní – si můžete měřit na chytrém mobilním telefonu s instalovanými aplikacemi, jako Step Tracker, Pedometer, Krokoměr a Počítání Kroků a řadou dalších. Počty absolvovaných kroků a trasu (snímek obrazovky mobilu) pak budete pravidelně zaznamenávat pod svým přihlašovacím jménem.
Pravidla výzvy jsme vám již představili v březnovém Zpravodaji (na stranách 14 a 15), v článku na našem webu, nebo si je můžete najít na webu   www.desettisickroku.cz/pravidla. Naše město tu má i svou vlastní podstránku: www.desettisickroku.cz/mnisek-pod-brdy.

Účastníky výzvy mohou motivovat různé věci. Zapojují se do ní aktivní sportovci i lidé nespokojení se svou váhou a způsobem života, kteří by rádi ve svém životě nastartovali změnu.

Markéta Dalešická (23 let, studentka) Po zdravotních problémech a operacích kotníků jsem přestala sportovat a nabrala kila navíc. Ty bych teď ráda shodila zábavnou formou a zase se cítila dobře ve vlastním těle, bez bolestí.

 

 

 

Libor Kálmán (46 let, redaktor). Výzvu vítám jako motivaci k tomu něco změnit. Při svém převážně sedavém zaměstnání mám pohybu pramálo a to při mých stravovacích návycích vedlo k nastřádání spousty nadbytečných kilogramů. Kromě toho, že si musím často obměňovat šatník, při zavazování tkaniček u bot používat schody, tak se začínám obávat, že mi hrozí riziko nějakého zdravotního průšvihu. Věřím, že se účastí ve výzvě rozhýbu a nastartuju ke zdravějšímu životnímu stylu.

 

Miroslava Engelová (36 let, pohybový specialista). Výzva 10 000 kroků je nedílnou součástí mého života. Jsem chodec. Ráda chodím, je to náš přirozený pohyb, na který často zapomínáme. Jako lektor pohybu se zaměřením na maminky po porodu je pro mě chůze prioritou. Chůze navrací tělo zpět, chůze je to nejlepší kardio, které si může dovolit každý. Ráda bych byla této výzvy součástí.
A něco z mé zkušenosti. Má poporodní kila šla vždy dolů, když jsem zapojila chůzi a měla z ní radost. Věřila jsem jí.

 

Michal Elčkner (37 let, pohybový specialista). Do výzvy jsem se přihlásil jako průvodce těm, kteří potřebují popostrčit v začátcích. Pohyb je pro mě nedílnou součástí života a číslo 10 000 pouze číslem.
Důležitá je kvalita pohybu, preciznost a jestli se má něco v životě změnit, pak je zapotřebí „zkousnout“ těžké začátky a vydržet. Někdy je proto jednodušší nechat se v těchto začátcích vést.

 

 

Dana Dalešická (54 let, místostarostka). Vždy jsem měla ráda pohyb. Při současném pracovním vytížení se těším na čas pro sebe. Jdu se proběhnout nebo projít a zároveň si mohu utřídit myšlenky. Zapojení do výzvy mě přinutí k pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu. Les naštěstí zůstal stále otevřený pro všechny.

 

David Horyna (54 let, sportovní aktivista). Chtěl bych, aby výzva pomohla zlepšit fyzickou kondici i náladu všem v této těžké době covidové. Mým mottem je, stejně jako u všech mých mnohých sportovních aktivit, slavné Coubertenovské: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se…“. Zapojte sebe nebo svůj team a zkuste získat zajímavé ceny. Věk ani nadváha není handicapem ale výhodou. Porazí snad město Mníšek město Dobříš? Nebude to ale vůbec lehké, vždyť jsou Dobří(š).

 

Linda Sevaldová (33 let, vedoucí sportovního klubu). Tuto výzvu vítám jako možnost spojit se v komunitě sportovců i nesportovců a udělat něco dobrého především pro sebe a své zdraví. Chůze je naší přirozenou aktivitou, zdravou, přispívající k naší fyzické i psychické kondici a mnohdy bohužel opomíjenou.  Pokud tato výzva bude motivací k pravidelné pohybové aktivitě, považuji to za úspěch. Pojďme se „společně“ projít!

 

Výzva není určena pouze pro chodce a pěší turisty. Mohou se zúčastnit také běžci.

A jak se do výzvy zapojuje město Mníšek pod Brdy?
Účast města spočívá především v propagaci této aktivity na veřejnosti a v přípravě odměn. Na 50 borců z Mníšku pod Brdy, kteří během měsíce dubna dosáhnou nejlepších výsledků (získají nejvíce bodů za odchozené kroky) čekají ceny věnované Středočeským krajem a městem: fitness ručníky, lahve na pití, piknikové deky, reflexní pásky, vaky na záda, termohrnky, knihy Krajem Joachima Barranda nebo ekologicky šetrné kelímky s logem našeho města.

Účastníky výzvy podpoříme na stránkách www.zpravyzmnisku.cz a  facebookovém profilu mnisekpodbrdy, kde budeme průběžně zveřejňovat zajímavé tipy na výlety v okolí Mníšku a motivační videa natočená speciaisty na zdravý pohyb. Můžeme být i interaktivní a zveřejňovat vaše fotky a zážitky z výletů, o které se chcete s ostatními podělit. Příspěvky můžete sami zvěřejnit v UDÁLOSTI na mníšeckém facebooku, ke které se můžete připojit.

V rámci výzvy byla také dohodnuta volná soutěž s městy Dobříší, Mnichovo Hradištěm a Uničovem, která budou s borci z Mníšku soupeřit o více dosažených bodů. Samozřejmě, že vzhledem k počtu obyvatel ostatních měst, dojde po finále k přepočtu dosažených bodů na 1 obyvatele.
Takže máme všichni stejnou startovní pozici a nezbývá než 1. dubna vykročit.

Vítězem budete ale ve skutečnosti všichni, kteří se zapojíte do výzvy a rozhodnete se pro změnu.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se