Cyklistický BIKE puzzle team slaví tři roky

Cyklistický BIKE puzzle team slaví tři roky

Členové oddílu na letním soustředění na šumavském Zadově

Dětský cyklistický tým, jehož základnou je Mníšek pod Brdy, slaví už tříleté výročí. Za sebou má řadu významných úspěchů.

Před třemi roky byl založen náš sportovní oddíl BIKE puzzle team a za tu dobu už si zvládl vydobýt pevné postavení mezi respektovanými cyklistickými týmy. V současné době máme na čtyři desítky dětských členů ve věku šest až čtrnáct let a stabilní trenérský tým čítající šest dospěláků nadšených pro cyklistiku a práci s dětmi. Svůj díl práce samozřejmě odvádí i zanícení a angažovaní rodiče.

Z letního soustředění na Šumavě

Závodní skupina i cyklokroužek
Pro nejmenší děti, které s cyklistikou teprve začínají, je vyhrazen středeční cyklokroužek. Starší děti a ty, které se věnují závodění, potom navštěvují úterní a čtvrteční tréninky dělené do tří až čtyř výkonnostních skupin.
Naší hlavní snahou je budování týmového kolektivu, v němž vládne přátelská atmosféra, a kde děti přirozeně respektují fair play pravidla. Po sportovní stránce klademe důraz na techniku ovládání kola, k čemuž okolní terény nabízí ideální podmínky.
V současné době máme v týmu kolem pětadvaceti závodících dětí, z nichž deset jich závodí v kategoriích „Mladší žáci“ a „Starší žáci“. V těchto kategoriích je už fyzická a technická zdatnost na opravdu vysoké úrovni a je nutný poměrně komplexní trénink. U závodících dětí proto klademe mimořádný důraz na jeho správnou skladbu a pochopitelně do něj zahrnujeme i kompenzační aktivity.

Naši borci na závodech

Pestré BIKE puzzle
V zimním období jsou cyklistické tréninky nahrazeny „suchou“ přípravou, která probíhá na venkovním (osvětleném) fotbalovém hřišti v Klínci a v nové školní tělocvičně v Čisovicích. Nad rámec úterních a čtvrtečních tréninků mají naši členové v období od října do dubna k dispozici plavecký trénink. Ten probíhá pod vedením zkušené trenérky v bazénu v Příbrami. Pro závodní žákovskou skupinu jsme navíc v rámci příprav tréninkových plánů zahájili spolupráci s projektem Čistý sport Ivana Rybaříka. Spolupracujeme také s Michalem Elčknerem, který se přes zimu stará o posilování a kompenzaci našich závodících žáků.
V průběhu roku mimo jiné organizujeme i několik týmových soustředění. Konkrétně letos to bylo lednové soustředění na běžkách, v březnu poté vyrazila naše závodní žákovská skupina najíždět objemové kilometry do Chorvatska. V červenci proběhlo předzávodní soustředění ve Stupně, kde se zároveň konalo Mistrovství ČR XCO MTB. A konečně v srpnu jsme uspořádali velké cyklistické soustředění, kterého se zúčastnily téměř všechny naše děti.

Na Šumavě probíhají také zimní soustředění

Medailová umístění
Přestože výsledky na závodech rozhodně nepovažujeme za hlavní měřítko našeho úspěchu, můžeme se za letošní sezónu pochlubit desítkami medailí. Mezi nimi jsou i pódiová umístění z Českého poháru MTB XCO, Pražského MTB poháru, seriálu Kolo pro Život a mnoha dalších závodů. V minulém roce jsme získali i několik mistrovských a vicemistrovských titulů. A ačkoli se primárně věnujeme horské cyklistice, hodnotné umístění sbíráme i v silniční cyklistice, cyklokrosu a endurových závodech.
Příspěvky a fotografie věnované našim aktivitám, dění v týmu i závodním úspěchům najdete na našich facebookových stránkách BIKEpuzzleteam.
Na závěr bychom rádi poděkovali za poskytnutí finančního příspěvku od města Mníšek pod Brdy a Středočeského kraje. Díky této podpoře jsme mohli naši činnost dál posunout a rozvíjet.

Dosahujeme i medailových umístění


Petr Kameník za BIKE puzzle team
použitá foto: archiv autora

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se