Děti z Mníšku reprezentovaly na celostátním finále Přeboru škol v orientačním běhu

Děti z Mníšku reprezentovaly na celostátním finále Přeboru škol v orientačním běhu

Výprava dobříšského gymnázia

V barvách Gymnázia Karla Čapka Dobříš se zúčastnili mníšečtí školáci celostátního finále Přeboru škol v orientačním běhu, které se konalo 7. června v Prostějově.

Družstvo žáků 2. stupně (kategorie DH7+DH9) získalo v celostátním finále krásné 4. místo, družstvo studentů (kategorie DS+HS) skončilo na 11. místě v náročné konkurenci škol, které prošly kvalifikačním sítem krajských kol. Běželo se na sprintové mapě Prostějov velodrom 1:4000 a běhalo se hodně rychle.

Barbora Housková z Mníšku pod Brdy, která získala bronz v individuálním závodě v kategorii D9, hodnotila trať takto:
„Závod byl v podobě městského sprintu. Tím, že závodili i neorienťáci, byla trať postavena velmi jednoduše a ten, kdo měl v orienťáku už nějaké zkušenosti, si s tratí lehce poradil. Trať ale byla náročná v délce. Městské sprinty obvykle mívají směrný čas vítěze kolem 12 minut, zato tento závod měl směrný čas vítěze 20 minut. Na začátku vedla trať po sídlišti, závodník si musel dát pozor, aby se nepřepočítal v domech. Potom se vbíhalo do zarostlého lesoparku, kde sice byly kontroly jen na cestách, ale běžet v lese na sprintové mapě je velký nezvyk, takže si musel závodník dávat pozor, aby kontroly nepřeběhl. Konec tratě byl jediný složitý, protože už se v mapě objevily prvky jako třeba nepřekonatelný plot, branky, zdi a zastřešený prostor. Pak už byl jenom finiš po atletické dráze.“

Barbora Housková si běží pro 3. místo

O body pro školní družstva dobříšského gymnázia bojovaly z Mníšku pod Brdy tyto děti: Veronika Blehová, Barbora a Adéla Houskovy, Antonín Szárszoi, František a Antonín Jirasovi, Kryštof Peckl a Julie Bambousková.
Kromě 3. místa Barbory Houskové v D9 jsou nejcennější 5. místo Julie Bambouskové v DS a 10. místo Tondy Jirase v H9. Další velkou bednu pro Gymnázium K. Čapka přidala Bětka Kašparová z Voznice – 5. místo v D9.

Na stupních vítězů: Barbora Housková (3.) a Bětka Kašparová (5. místo)

Záštitu nad závodem převzal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Součástí zahajovacího ceremoniálu byl i rozhovor s Janou Brukovou (Cieslarovou), českou mistryní světa v orientačním běhu z roku 1991 ze šampionátu v Mariánských Lázních, a tak měl závod škol náležitě slavnostní atmosféru.

Gratulujeme všem žákům a studentům k úspěšnému vystoupení a získaným bodům do týmové soutěže škol. Děkujeme za vzornou reprezentaci měst Dobříše a Mníšku pod Brdy, která orientační běh dlouhodobě finančně podporují.

Jana Bochenková za OK Dobříš (text i foto)

Ukázka mapy

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se