Je tady adventní maraton. Z Prahy až do Dobříše přes Cukrák a Brdy

Je tady adventní maraton. Z Prahy až do Dobříše přes Cukrák a Brdy

Foto: Martin Wawrzyczek

Před třemi lety povstal z popela nejstarší český maraton z Prahy do Dobříše, vedený podél Vltavy, přes golfové hřiště v Lipencích, dále na Cukrák a pak stezkami Brdského lesa. Ani covid ho předloni nesložil, byť se běžel jako „individuální časovka“ bez hromadného startu. Což se loni pro velký úspěch (a s následným velkým úspěchem) opakovalo. A chystá se tak i do třetice, v sobotu 10. prosince.

„Chceme tak na závěr sezony dát šanci běžcům utéct z předvánočního šílení a užít si přírodu. A taky připomenout čas, kdy jsme museli společně překonávat těžkosti. Myslím, že tímhle individuálním adventním maratonem jsme založili novou tradici. A teď můžeme pozvat i na posezení v cíli v restauraci Vlaška,“ říká Martin Dvořák, ředitel oblíbeného seriálu Trail Run-ning Cupu, nejstaršího svého druhu na české půdě. Jediného, který ani v posledních dvou po-divných letech nezrušil jediný závod.
Předloni taktéž těsně před Vánoci bylo nádherně, slunce, v lese ležel sněhový poprašek… Loni se zamračilo, ale sníh nechyběl… Maraton má 593 metrů převýšení, doprovodná desítka z kytínské návsi 125 metrů. „Hodně zajímavý profil, velmi pestrý, ani rovina, ani těžké kopce,“ pochvalují si účastníci. Loni vyhráli Petr Švarc za 3:12 a Kateřina Kadlečková za 3:54, předloni také v samoběhu Aleš Sedlák za 2:58, předtím David Gerych za 3:00. Ale loni se přidal i vyhlášený sběratel Tomáš Ulma za 6:55 jako svůj 86. maraton roku 2021…

Foto: Martin Wawrzyczek

Vyráží se mezi osmou a jedenáctou z A Parku vedle bývalých ledáren v Braníku, tam dostanete startovní číslo a odpípnou vám časomíru. Ti, kdo se chtějí vydat pouze na desetikilometrovou trasu, se mohou připojit mezi dvanáctou a jednou v Kytíně. A do cíle v SK Vlaška na kraji Dobříše je potřeba dorazit do čtvrté hodiny odpolední. Za světla. Není nutné to rvát domrtva, stačí se proběhnout pro radost. S přáteli. I když body do celkového pořadí Trail Running Cupu tady získáte po zásluze.
„Paráda, moc se mi to líbilo. I ten formát. Běžíš si podle sebe, jasně, že chceš, co nejlíp, ale nejsi v takovým stresu z pevného startu, honičky na začátku, postupně se to stejně roztrhá a najdeš si sem tam někoho k sobě,“ říkal Jan Šeliga, který přijel ráno vlakem až z Mariánských Lázní.
A k tomu si připomenul historii starých c. a k. sportsmanů, vždyť tenhle maraton oslaví už 115. narozeniny. Kníže Jeroným Colloredo – Mansfeld (jeho vnuk Jerome nyní opět žije na dobříšském zámku), sportovní nadšenec a protektor závodu, tehdy poprvé v roce 1908 věno-val stříbrný pohár jako hlavní cenu pro nejrychlejšího běžce. Určil trať (tenkrát ještě) z Prahy-Smíchova do Dobříše v délce 40 kilometrů a dal podnět organizátorům závodu z S. K. Slavia.
Díky tomu v nově vytvořeném závodu odstartoval legendární sportovní buditel a spoluautor olympijské charty Jiří Guth-Jarkovský, z tehdejšího kraje Prahy šest běžců doprovázených nejméně dvaceti cyklisty, dvěma automobily a čtyřmi fiakry do Dobříše. Pořadí běžců ještě lze dohledat v Národní knihovně, časy prvních dvou však bohužel nikoliv, neboť byli v cíli dříve, než to stihl oficiální časoměřič na fiakru…
Letošní ročník se těší podpoře starostů obcí startu i cíle, tedy Prahy 4 i Dobříše.

Více informací i přihlášky najdete na www.trailrunningcup.cz a na facebooku.

Tomáš Nohejl

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se