Mníšecká rošáda se konala popatnácté a s rekordním počtem hráčů

Mníšecká rošáda se konala popatnácté a s rekordním počtem hráčů

Stupně vítězů

Po dvouleté pauze zaviněné covidem se první prosincovou sobotu konal 15. ročník šachového turnaje MNÍŠECKÁ ROŠÁDA. Uspořádaly ho společně Šachový klub Mníšek pod Brdy a ZŠ Komenského 420.

Tradiční turnaj v této královské hře hostil poprvé velký sál Pavilon, kam organizátoři postavili 8 stolů a na ně 16 šachovnic a hodin. K nim se posadilo celkem 32 hráčů (z toho 9 dětí), což znamená dosud největší počet účastníků v historii turnaje. Hrálo se švýcarským systémem 9 kol na 2×10 minut (každý hráč měl na utkání 10 minut čistého času, které mu odpočítávaly šachové hodiny). Během čtyř hodin odehrál každý účastník celkem 9 utkání, pro která mu soupeře pokaždé vybral počítačový algoritmus. Ten zařídil, aby se u šachovnice setkal s podobně úspěšným či naopak méně úspěšným hráčem. Děti se tak mohly utkat s dospělými, ale hodnoceny byly zvlášť.

V kategorii dospělých zvítězil Zdeněk Růžička, druhý skončil Milan Patras, třetí byl Jiří Šlaj.
V kategorii dětí vyhrál Josef Barták (celkově osmý), za ním se umístil Jiří Malý, třetí skončil Matvii Vasylevskyi.
V ženské/dívčí kategorii byla nejlepší hráčkou vyhlášena Eliška Vaňková (9 let).

Nejmladší účastnicí turnaje byla šestiletá Natálka, která sice ještě nechodí do školy, ala šachy už válí! Navštěvuje šachový kroužek a Mníšecká rošáda byla již jejím třetím turnajem. V soubojích s daleko staršími soupeři obstála se ctí, a dokonce vybojovala jedno vítězství a jednou remizovala.

Šestiletá Natálka se neztratila

„Chtěl bych poděkovat všem mým kolegům z mníšeckého šachového klubu, kteří se zapojili do pořádání turnaje a se vším pomáhali. Od nošení a přípravy stolů, poskytnutí vlastních šachových souprav i hodin až po funkci rozhodčích. Velké díky patří také všem manželkám, které pro hráče napekly výborné štrúdly a koláče,“ poděkoval na závěr hlavní organizátor Mníšecké rošády a předseda klubu Vladimír Chudáček.

Účastníci turnaje

Použitá foto: autor

Fotografie z turnaje najdete na mníšeckém facebooku.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se