Pohyb a senioři

Pohyb a senioři

Zdravý pohyb i ve vyšším věku může zlepšit životní pohodu. Řada nemocí je jím ovlivnitelná. Tělesná aktivita působí blahodárně na kardiovaskulární systém, zvyšuje pevnost kostí a zlepšuje metabolismus – snižuje hladinu cukru v krvi a ovlivňuje cholesterol. Bolesti zad, kloubů a svalů jsou s pohybem propojeny nejvíce. Pohyb má pozitivní vliv i na spánek a zmírňuje deprese. 

Hlavním cílem cvičení pro seniory je zlepšení celkové fyzické i psychické kondice a redukce bolestí pohybového aparátu. Nemělo by se jednat o velké fyzické výkony, ale důraz by měl být na správné držení těla, harmonii a zlepšení celkové pohyblivosti kloubů a páteře. 
Výběr druhu pohybu by měl odpovídat věku a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Je třeba dát tělu i dostatek prostoru na regeneraci. Při návratu k pohybu po delší pauze nebo v případě, že jsou přítomny chronické nemoci, je dobré být pod dohledem lékaře. Každý pohyb se počítá a každému člověku vyhovuje něco trochu jiného. Pro seniory je například nezbytné cvičení rovnováhy, neboť dobrá rovnováha snižuje riziko pádů a pomáhá odstraňovat bolesti svalů a kloubů. Vhodné je i cvičení na zlepšení funkce chodidel, podporu klenby a kompenzaci vybočených palců. Cvičení je nutné individuálně přizpůsobovat schopnostem každého seniora zvlášť.
Velmi důležitá je aerobní aktivita, při které pracují svaly za přítomnosti kyslíku. Je to například chůze, nám nejpřirozenější pohyb nebo jízda na kole nebo rotopedu, plavání či běžkování. Při zhoršené rovnováze mohou pomoci při chůzi hůlky, které odlehčí také nohám. Aerobní cvičení zlepšuje kondici srdce a plic, snižuje krevní tlak a tepovou frekvenci, snižuje celkový cholesterol a spaluje v těle tuk.
Speciální pozornost si zaslouží protažení zkrácených svalů a posílení těch oslabených, aby se zabránilo špatnému držení těla a omezování rozsahu pohybu v kloubech. S tímto konceptem pracuje zdravotní cvičení, jóga, taiči, tanec a další.
Častou překážkou v pohybu, a to v každém věku, je bolest, kvůli které lidé omezují své aktivity. Postupně se z toho může stát začarovaný kruh, protože se pohybu vyhýbají a tím dochází k dalšímu zhoršování bolestí způsobených ochabováním svalů a nedostatkem pohybu. Bolest není dobré podceňovat a přemáhat a v těchto případech by měli pomoci fyzioterapeuti, trenéři a samozřejmě lékaři. 

Každou středu od 10:00 můžete přijít na lekci pro Seniory pod vedením fyzioterapeutky.
Místo: Zrozeni k pohybu (Ke Škole 1389, Mníšek pod Brdy) www.zrozenikpohybu.cz, nebo si můžete domluvit individuální přístup.
Kontakt: Mgr. Marie Krupičková 732 557 939.

Cena lekce je 150 Kč; za permanentku dáte 1 100 Kč – je možnost zažádat o příspěvek od pojišťovny.

Marie Krupičková

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se