Na Dřevosochařském sympoziu vzniká Fabián

Na Dřevosochařském sympoziu vzniká Fabián

Před dvěma lety vznikla na dřevosochařském sympoziu v Kytíně socha Káji Maříka, která je umístěna před ZŠ Komenského 420

Ve dnech 21. až 26. srpna 2023 se bude konat, v pořadí již 8. ročník DŘEVOSOCHAŘSKÉHO SYMPOZIA.

Letošní ročník bude hostit Mníšek pod Brdy, svá díla budou sochaři tvořit v areálu školního hřiště u ZŠ Komenského 420. Účastnit se ho bude celkem sedm dřevosochařů, u nichž si obce objednaly nové sochy.

Z předchozích sympozií máme v našem městě již tři dřevěné sochy: Mnicha na náměstí, Káju Maříka u školy a Zvoničku v Rymani. Další dřevěnou sochou, která ale vznikla mimo sympozium, je Máří Magdaléna ve Stříbrné Lhotě.

Tentokrát se mníšecká radnice rozhodla do výběru námětu pro ztvárnění sochy zapojit veřejnost. Ve facebookové anketě padaly zajímavé a vtipné nápady, z nichž mníšečtí radní nakonec vybrali Fabiána – dobrého ducha Brd. Za všechny vaše nápady moc děkujeme. Než bude Fabián vysochán, bude rozhodnuto také o jeho následném umístění. Vysochání Fabiána se ujala Renata Čermáková.
Dřevosochařské sympozium je také ideální možností, jak pozorovat mistry řemeslníky při práci. Jak pod jejich šikovnýma rukama s řezbářskými dláty, pořízy, teslicemi nebo sekerami, vzniká nové umělecké dílo. Veřejnost má na školní hřiště otevřené dveře mezi 10. a 16. hodinou, mistři dřevosochaři rádi zodpoví jakékoli dotazy týkající se jejich řemesla.

Kromě mníšeckého Fabiána si své sochy nechá vytvořit dalších šest obcí:

  • Kytín – „Lavička“ na hřbitov (autor: Josef Šporge)
  • Nová Ves pod Pleší – „Strom života“ do areálu Nemocnice (autor: Pavel Vítek)
  • Voznice – „Zvonička“ (autor: Zdeněk Vejražka)
  • Zahořany – „Vodník“ k rybníku (autor: Jaromír Dědek)
  • Klínec – „Pietní socha“ k rybníku (autor: Jiří Němec)
  • Trnová- – „Poutník“ ke kostelu (autor: Slávek Jiran)



Slavnostní vyhlášení a předání soch obcím, které si je objednaly, proběhne v sobotu 26. srpna od 10 hodin na školním hřišti. K poslechu zahraje tříčlenná trampská kapela BANDAREND.

Zdroj: Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, z. s.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se