Skaleckou pouť 2022 jsme si po dvou letech užívali bez vládních omezení

Skaleckou pouť 2022 jsme si po dvou letech užívali bez vládních omezení

Hvězdou Skalecké pouti 2022 byl Janek Ledecký

Letošní Skalecká pouť, která se uskutečnila předposlední červencový víkend, pro nás znamenala návrat do normálu: žádné respirátory, žádné kontroly u vstupu, žádná potvrzení o bezinfekčnosti!

Mníšecká radnice si ve spolupráci s místní římskokatolickou farností připravila pestrý program, který si užívaly tisíce místních obyvatel i návštěvníků z okolí. Pouťové veselí se odehrávalo na Skalce, v předzámčí, na náměstí F. X. Svobody i v prostoru mezi základní školou a dálnicí.

Liturgickou část hostila Skalka
Duchovní část Skaleckých poutí je věnována pobožnostem a procesí na vrch Skalka, kde se koná slavnostní mše svatá k uctění svaté Máří Magdalény. Procesí, které letos opět vedl mníšecký pan farář Jan Dlouhý, a směřující na Skalku z kostela sv. Václava na náměstí, doprovázel písněmi o světici soubor historické hudby Ritornello. Letošní mši celebroval P. Jozef Andrejčák, farář ze Starého Knína a člen Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou, který býval knězem v mníšecké farnosti v letech 1987 až 1992 a do našeho města se stále rád vrací. Mši doprovázela farní rodinná kapela Familion.

Procesí se ubíralo na Skalku po své původní trase ulicí V Lipkách
Hlavním celebrantem mše svaté byl P. Jozef Andrejčák

Komentované prohlídky barokním areálem, o které projevilo zájem 82 návštěvníků, zajistil pan Petr Kunt. Po bohoslužbě následoval na pódiu před kostelíkem svěží koncert dvojice Acoustic Stories (Karel Bárta a Kryštof Bartošek). Diváci se mohli během hodinové produkce zaposlouchat do filmových melodií z Pána prstenů, Hry o trůny nebo Čaroděje ze země OZ v provedení houslí a kytary. Mimořádně byla otevřena Poustevna, kde mohli návštěvníci vidět sousoší Pieta od barokního mistra Jana Brokoffa a výstavu starých fotografií Skalky.
I tento rok měly na Skalce stánek organizace nabízející v našem městě sociální služby: Domov pro seniory pod Skalkou a Magdaléna, o.p.s.

Ve stánku Domečku se prodávaly hračky, které senioři vyrobili v rámci volnočasových aktivit. Výtěžek byl úžasných 5 770 Kč
Ve stánku Magdaléna o.p.s. prodávali vlastní med, občerstvení a keramiku

V předzámčí zahrály a zazpívaly hvězdy české hudební scény
Sobotní hudební odpoledne zahájila svým mocným hlasem rockerka Leona Šenková, která se do povědomí diváků dostala svou účastí v soutěži Česko Slovenská Superstar v roce 2009. Dokonce si troufla i na ikonickou píseň „Jednoho dne se vrátíš“ z westernu Tenkrát na západě.
Na pódiu ji vystřídala populární „zábavová“ kapela KEKS, která se na české bigbítové scéně pohybuje neuvěřitelných 41 let. Nadšenému publiku, které ji už nesčetněkrát slyšelo po středočeských sokolovnách či poutích, dopřála i své nejslavnější ploužáky „Víš“, „Nářez“ nebo „Proč holky pláčou“, které již prakticky zlidověly.

Štěpán Kojan z kapely KEKS

Příjemným osvěžením a skokem do jiného, na Skaleckých poutích zatím neslýchaného žánru, byl koncert Original Vintage Orchestra. Kapelník Petr Kroutil předvedl se svým jedenáctičlenným swingovým big bandem nevídaně dynamickou a vtipnou show, při které se jim dokonce podařilo roztančit část publika. Zdatně jim sekundovalo pohledné trio vokalistek Hot Sisters, taneční kreace (charleston, lindy hop, boogie woogie nebo tango) předváděla na pódiu Nikol Mikesková, jinak semifinalistka Mistrovství světa ve standardních formacích z roku 2018. Charismatický Petr Kroutil vsadil na vlastní úpravy slavných moderních písní v dobovém stylu 20. až 40. let 20. století. V nezvyklém aranžmá jsme tak mohli slyšet songy Queenů „We Are the Champions“, Michaela Jacksona „Black Or White“, z domácí produkce pak „Pohodu“ od Kabátů, „Dej mi víc své lásky“ od Olympicu nebo „Známku punku/swingu“ od Visacího zámku.

Petr Kroutil se svým big bandem předváděli dynamickou show

Závěrečný koncert Jany Uriel Kratochvílové a její doprovodné kapely Illuminati.ca se bohužel nekonal z důvodu závady na elektrických rozvodech způsobené průtrží mračen.

I když nemoha vystoupit na mikrofon, alespoň Jana Kratochvílová pozdravila diváky

Janek Ledecký se představil jako všestranný umělec
Největší hvězdou letošní Skalecké pouti byl jednoznačně Janek Ledecký, kterého si přišla poslechnout více než tisícovka diváků a spolehlivě zaplnila louku v mníšeckém předzámčí. Legendární hudebník se mníšeckému publiku představil ve skvělé formě a málokdo by mu hádal 60 let (kulatiny oslavil čtyři dny po koncertu).
Kromě zpěvu, hraní na kytaru a foukací harmoniku se připomněl také jako textař a skladatel muzikálů, ale překvapivě i jako básník. Spolu s ním na pódiu vystoupila doprovodná kapela, u mikrofonu mu zdatně sekundovaly dvě vokalistky. Hlavní část koncertu, na kterou se publikum těšilo nejvíc, tvořily letité hity „Všechno bude fajn“, „Pěkná pěkná pěkná“, „Proklínám“ nebo „Právě teď“. V představeném repertoáru nechyběly ani písně z jeho populárního muzikálu Galileo, při nichž vzdal hold představiteli titulní role, svému kamarádovi a nezapomenutelnému zpěvákovi Petru Mukovi, který už 12 let není mezi námi. V přestávkách mezi muzikou zarecitoval ze své sbírky básní nazvané „Verše potrhlé“, určené „dětem s doprovodem rodičů a rodičům s doprovodem dětí“, kterou ilustroval jeho syn Jonáš.

Na koncert Janka Ledeckého se přišla podívat přes tisícovka diváků

Náměstí ožilo rytíři a pouličními herci
Tvůrci programu mysleli i na děti a na pěší zónu pod kostel umístili skupinu scénického šermu Artus Thor. Během tří vystoupení bojovali rytíři a ozbrojenci z jejích řad nejen o svou čest, ale především o přízeň přihlížejících žen a dívek. Kromě lítých soubojů s chladnými zbraněmi bylo u všech představení spousta legrace, která k podobným hrátkám neodmyslitelně patří.

Rytířské souboje vtipně komentoval Kašpárek

Svými výkony na chůdách udivovalo pouliční Divadlo Kvelb. Jeho herci shlíželi na diváky z nadhledu tří metrů a odvážné zájemce povozili i v obřím kočárku.
Zasazením programu na pěší zónu a před kostel se vyhovělo připomínkám několika obyvatel, kteří poukazovali na to, že se pouťový ruch odehrává v posledních letech převážně v předzámčí, zatímco náměstí je o něj ochuzeno.

Herci pouličního Divadla Kvelb s pasažérkou v maxi kočárku
Kočárek si mohli vyzkoušet malí i velcí zájemci

Stan s plánovanými projekty města
Kromě prodejních stánků s rozličným pouťovým zbožím mohli zájemci na náměstí navštívit také prezentaci chystaných projektů města, kterou ve velkém párty stanu připravil Pavel Jeřábek z Hnutí Brontosaurus. Mohli se seznámit s plánovaným projektem oprav Prostředního i Zadního rybníka, plánem výstavby nové mateřské školy nebo nového úřadu, s podklady pro novou svazkovou školu se zázemím pro učitele, záměrem na úpravu vodního režimu na Pivovárce a s návrhy cílenými na zájmovou činnost dětí.

Farní zahrada hostila program pro seniory i děti
Příjemné a stinné prostředí mníšecké farní zahrady se již osvědčilo při pořádání akcí pro seniory. Tentokrát je v rámci dvouhodinného vystoupení potěšila dechová kapela Rožmitálská Venkovanka.
O tradiční nedělní „pouťovou“ pohádku se postaralo Divadlo Liberta a před zaplněným venkovním hledištěm sehrálo za pomoci loutek pohádku o princezně Zlatovlásce.

Vystoupení Rožmitálské Venkovanky uvedla mníšecká starostka Magdalena Davis
Pohádku o Zlatovlásce si na farní zahradě nenechaly ujít desítky dětí. Foto: autor

Spolky uspořádaly výstavy
V pořadí již 62. výstavu králíků, holubů a drůbeže pořádali místní chovatelé. Kromě prezentace drobného zvířectva si připravili i zajímavý a pestrý program pro děti. Nechyběl skákací hrad, jízdy na koních, canisterapeutičtí psi ani populární králičí hop.
Den otevřených dveří ve své zbrojnici v Pražské ulici pořádali již tradičně místní hasiči. Zájemcům se pochlubili svým vozovým parkem i veterány, mezi nimiž byly i takové perly jako stříkačka na ruční pohon tažená koňmi (tzv. koňka) z konce 19. století, motorová stříkačka od firmy Ebert z roku 1908 a přes 70 let starý hasičský vůz Praga RN.
Novinkou pro rodiny s dětmi, směřující z náměstí do lunaparku, byla Pouťová stezka, kterou si pro ně připravilo sedm mníšeckých spolků a organizací (SDH Stříbrná Lhota, Element pohybu, TJ Sokol Mníšek pod Brdy, Ještěrka, Badminton Mníšek pod Brdy, Oáza Mníšek pod Brdy a Rorejs).

Lunapark Helfer byl potřetí u dálnice
Zábavná část s pouťovými atrakcemi byla již třetím rokem umístěna v prostoru mezi Komenského ulici a dálnici D4. Tento model si po zkušenostech z předchozích let pochvalují nejen návštěvníci pouti, ale i sami provozovatelé lunaparku, neboť na rozlehlém prostoru můžou umístit více atrakcí, než tomu bylo dříve v předzámčí. Díky rovné ploše mají i méně starostí s jejich podkládáním a vyrovnáváním s okolním terénem.

Pouťovým atrakcím to na rovné ploše svědčí. Foto: autor

Třináctou Neckyádu vyhráli kluci na Ponorce
K programu Skaleckých poutí patří tradiční Neckyáda, která se letos jela již potřinácté.
Ze souboje tří plavidel vyšla vítězně Ponorka s posádkou čtyř kamarádů.

Ponorka v cíli. Foto: autor

Pouť zakončila klasická hudba
Důstojnou tečkou za Skaleckou poutí 2022 byl koncert klasické hudby v kostele sv. Václava v podání dvojice Jiří Sycha (housle) a Filip Dvořák (cembalo). Během hodinového vystoupení seznámili publikum s perlami italské, skotské, irské, anglické, maďarské nebo rumunské barokní tvorby ovlivněné lidovou hudbou. Připomněli méně hrané autory jako byli Bartolomeo Montalbano, Thomas Linley či slepý bard putující irskými vesnicemi Turlough O’Carolan.

Převážně baroknímu repertoáru Filipa Dvořáka a Jiřího Sychy slušel interiér mníšeckého kostela. Foto: autor

Příští ročník Skalecké pouti je plánován na 22. červenec 2023 a symbolicky vychází na svátek sv. Máří Magdalény!

Použitá foto: Michal Kroutil (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se