Věnujte domácímu cvičení 3×5 minut denně

Věnujte domácímu cvičení 3×5 minut denně

Cvičební pozice zvaná sfinga

V rámci rubriky MNÍŠEK V POHYBU si tentokrát vysvětlíme důležitost domácího cvičení.

Zdraví je podle definice „stav kompletní fyzické, duševní a sociální pohody a nikoliv pouhé nepřítomnosti nemoci či vady“. Jednou z možností jak „zdraví“ dosáhnout je pohyb. Procházky v přírodě na čerstvém vzduchu. Minimální doba třiceti minut je zapotřebí pro stimulaci kardiovaskulárního i dýchacího systému. Proto kvalitně obléknout a hybaj ven za každého počasí.

Dalším krokem je cvičení doma. Má stejnou váhu, ba dokonce větší. Věnujte sobě 3×5 minut denně. Krátká sestava poskládaná tak, aby zaujala celé tělo a my měli možnost pracovat především na pružnosti našich tkání. Najděte si v bytě prostor alespoň tak velký, aby bylo možné nakreslit pažemi kruh.

První série domácích cviků

Kruhy pažemi
Pohybujte pažemi dopředu, nahoru, do stran a zpět k pasu. Schválně si spočtěte, kolikrát za den zvednete ruce nad hlavu. Jeden z nejdůležitějších pohybů pro lidské tělo, který nám v současnosti zmizel.
Hluboký předklon
Opřete se zády o zeď nebo o roh místnosti. Paty umístěte pár centimetrů od stěny, nohy lehce pokrčte v kolenou a začněte rolovat plynulým obloukem k zemi. Jak hluboko je individuální. Kvalita je prioritou. U pátého předklonu zůstaňte rovnou na zemi a přejděte na všechny čtyři.
Pozice kočky
Dlaně pod ramena, kolena pod kyčle. Mobilita páteře je klíčová k nastavení končetin. Páteř od pánve zakulatíte do vyhrbení. Zpět stáčením pánve přejděte do mírného záklonu. Vše pomalu a plynule! Možné je samozřejmě vypodložit kolena polštářem.
Poloviční pes hlavou dolů
Nechte ruce sklouznout po podlaze směrem dopředu. Vytvoří tak jednu linii s našimi zády. Není zapotřebí velký rozsah. Stále je volná hlava a oblast ramen.
Sfinga
Přejděte plynule na leh na břicho. Opora o předloktí a jemný záklon hrudního koše. Tolik důležitý kompenzační záklon, který nám v životě opět chybí.

Série domácích cviků pokračuje

Přes zdvih na kolenou do kleku a pozvolna přes rolování do stoje.

Každý ze cviků si zaslouží alespoň pětkrát opakovat. Případně vše zakomponujte do jedné sestavy „pozdravu slunce“ Pokud se „něco“ uchová tisíce let, pak to má význam. Ať už v různých variantách.

Raději ještě jednou
Stoj. Kruh pažemi, odspodu nahoru a zpět k tělu. Přes rolování na všechny čtyři do kočky. Oblouk do nahrbení, plynule do lehkého prohnutí. Rukama kousek vpřed do polovičního psa hlavou dolů. Leh na břiše, lehké odtlačení od země a záklon hrudníku (sfinga). Přechod do kleku a přes rolování do stoje. Celá sestava je možná k shlédnutí na YouTube, Elementu pohybu.

Použitá foto: autor článku

Michal Elčkner je lektorem odborných seminářů a rekvalifikací v dosud nejúspěšnější vzdělávací akademii v České republice školící profesionály, IQ Pohyb. Je kondičním trenérem a terapeutem české i slovenské beach volejbalové reprezentace.

V rámci poradny MNÍŠEK V POHYBU jsme si už představili témata:

V rámci poradny MNÍŠEK V POHYBU ještě rozebereme následující témata:

  • bolavá bedra
  • problémy s krční páteří
  • pohyb a hubnutí
  • migrény
  • ploché břicho
  • pevný střed těla
  • volný hrudník
  • vbočený palec
  • diastáza
  • cvičení před porodem
  • běh (technika, problémy v běhu, hubnutí a běh, příprava na závody,……)
  • chůze
  • cvičení dětí
  • cvičení seniorů

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se