Případná realizace retenční nádrže by problém nevyřešila a ještě by zbytečně zatížila rozpočet města

Případná realizace retenční nádrže by problém nevyřešila a ještě by zbytečně zatížila rozpočet města

V létě začínají být pravidlem vlny veder a sucha. Trávníky na náměstí pak seschnou a listí na stromech připomíná listopad.

Bývalá starostka a její tým se rozhodli tuto klimatickou výzvu vyřešit projektem retenční nádrže v dolní části náměstí a chlubili se, že na něj získali štědrou dotaci. Vize pěkná, ale její případná realizace by podle mě problém efektivně nevyřešila, a ještě by zbytečně zatížila rozpočet města.
Jako k novému zastupiteli se ke mně dostala kompletní projektová dokumentace, ve které vidím řadu problémů.
Zkuste si například představit, že by náměstí měsíce nefungovalo, obrovská stavební jáma by zela od obchodů k trafice, od silnice až ke kavárně Patina. Výkopové práce by se dotkly prakticky celého relativně nově vydlážděného parkoviště i kusu pěší zóny a dost pravděpodobně by blokovaly i silnici před Velkou hospodou. To všechno za 11 milionů dotace a nejméně šest milionů korun z městské kasy. A k tomu zatím neznámé náklady na provoz.
Při stavbě by se museli dělníci potýkat se skalnatým podložím, a ještě by museli dávat pozor, aby nepoškodili starou kanalizaci, která probíhá pod celým náměstím od Malého mnicha až k papírnictví.

Za to bychom získali zásobárnu o objemu 140 metrů krychlových, kterou by plnila převážně voda z parkoviště – tedy znečištěná různými příměsemi třeba z aut. Takže by bylo nutné ji ještě vyčistit a teprve poté bychom ji mohli použít.
Zálivku by prováděli zaměstnanci města, tahali by po náměstí hadice od nově osazených hydrantů na hraně parkoviště do vsakovacích jam na trávníku u jižní strany kostela. Jako člověk z IT bych za takové peníze čekal aspoň nějaký druh automatizace.
Nezpochybňuji, že se musíme připravit na teplejší léta a měli bychom přemýšlet, jak závlahu na náměstí efektivně vyřešit. K projektu „retenčky“ však její zastánci jinou alternativu nepředstavili.
Přitom máme v dosahu dvě studny i pítko, do kterého vede voda ze Skalky. Projekt tedy chce pod náměstím zadržovat vodu, kterou o pár metrů vedle máme, jen ji nevyužíváme. Například kdybychom tyto zdroje doplnili menší retenční nádrží v prostoru u kostelní zdi a k jejímu plnění využili i svod z kostelní střechy, mohli bychom zavlažovat náměstí levněji i bez obří retenčky.

Zdeněk Vyskočil, předseda Finančního výboru

Na stejné téma vyšlo dalších osm článků (postřehy zastupitelů a profesionálů):

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se